Niet alleen incassobureaus en deurwaarders mogen aanmaningen versturen. Iedere ondernemer die te maken krijgt met wanbetalers mag zijn of haar opdrachtgevers er een sturen. Veel bedrijven maken al gebruik van dit middel, maar wat is een aanmaning precies en hoe kan je er het beste gebruik van maken?

Wat is een aanmaning?

Als je een herinnering hebt verstuurd, maar de factuur hierna niet betaald is dan is het vervolg het versturen van een aanmaning. Dit is een mededeling waarin de ondernemer de opdrachtgever verzoekt om de factuur te betalen. Deze mededeling heeft een strengere toon dan de herinnering. Waar een herinnering de opdrachtgever vriendelijk verzoekt om te betalen draagt een aanmaning een verzoek tot spoedig betalen. Vriendelijkheid is niet meer aan de orde. Een aanmaning kan op verschillende manieren verzonden worden. Meestal wordt ervoor gekozen om het per e-mail te versturen. Voor meer zekerheid kan je ervoor kiezen om het per aangetekende post te versturen.

Hoe ziet een aanmaning eruit?

In de brief of e-mail zet je ten eerste het factuurnummer van de desbetreffende factuur. Het noemen van de geleverde diensten of goederen schept voor de opdrachtgever extra duidelijkheid. De data waarop de herinneringen verstuurd zijn worden ook opgenomen. Vervolgens noem je het factuurbedrag dat moet worden overgemaakt en de betalingstermijn. Als laatste worden de consequenties genoemd voor het niet betalen van de factuur. Na een aanmaning volgt een ingebreke stelling. Dit is de laatste stap voordat er een incassobureau wordt ingeschakeld.

Tips en tricks

Wil je een zo effectief mogelijke aanmaning sturen, gebruik dan deze tips:

  • Zet er nooit ‘eerste aanmaning’ bij. Hierdoor verwacht je opdrachtgever meerdere maningen waardoor hij gerust even wacht met de betaling.
  • Wees concreet als het gaat om de betaaltermijn. Gaat het bijvoorbeeld om werkdagen, alle weekdagen of gaat de betaaltermijn pas in vanaf de dag van ontvangst.
  • Benoem alleen sancties die je daadwerkelijk gaat uitvoeren. Het loos dreigen met sancties heeft geen enkel effect.

Geen aanmaning meer sturen

FreelanceFactoring betaald je facturen binnen 24 uur en neemt hierbij het debiteurenbeheer over. Zo behoort het versturen van een herinnering of aanmaning tot het verleden! Voor jou als ondernemer biedt dit meer tijd om business te genereren en daarnaast houdt het de klantrelatie tussen jou en je opdrachtgever commercieel. Wil je meer weten over factoring? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Contact Offerte aanvragen