Alternatieven voor ZZP’ers na de Tozo

Het aanvragen van de Tozo inkomensondersteuning is een financieel vangnet geworden voor veel zelfstandige ondernemers die door de coronamaatregelen in moeilijk vaarwater terecht zijn gekomen. Het aantal zelfstandigen dat gebruik maakt van de Tozo regeling is wel aan het afnemen. Ongeveer 380.000 zelfstandigen hebben gebruik gemaakt van de eerste TOZO regeling. Dit aantal daalde naar 109.000 voor de TOZO2 regeling en 65.000 zelfstandige besloten gebruik te maken van TOZO3. De forse daling van het aantal aanvragen onder ZZP’ers kan onder andere verklaard worden door het aantrekken van de markt en het overwegen van alternatieve financieringsmethodes.

Wat zijn de alternatieven?

De meest voor de hand liggende alternatieven zijn andere steunmaatregelen. Voor sommige zelfstandigen is het wellicht beter een TONK regeling aan te vragen. Dit is mogelijk wanneer de kosten zo ver oplopen dat noodzakelijke kosten niet langer betaald kunnen worden. Ook is er de optie om als ZZP’er aanspraak te maken op de TVL subsidie. Deze subsidie is vooral gericht op MKB-bedrijven, maar ZZP’ers die bijvoorbeeld in het transport werken kunnen hier ook aanspraak op maken.

Per alternatief zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, afhankelijk van jouw situatie kunnen dit er best veel zijn. Voor de TVL subsidie dien je een omzetverlies van minimaal 30% aan te kunnen tonen. Ook dient je onderneming sinds maart 2020 ingeschreven te staan in het KVK register. Om voor de TONK in aanmerking te komen moet je kunnen aantonen dat je je woonkosten niet langer uit huishoudensinkomen of vermogen kan betalen.

Deze regelingen zijn dan ook vooral bedoeld om de lastige periodes te overbruggen. Het grootste voordeel is dat deze steunpakketten over het algemeen niet terugbetaald hoeven te worden. Behalve als je besluit gebruik te maken van de KKC-regeling, dit steunpakket heeft meer weg van een traditionele lening waar je ook rente over betaalt. Gelukkig zijn er ook alternatieve financieringsmogelijkheden.

Borgstelling MKB-kredieten

Door de BMKB regeling kunnen ondernemers makkelijker geld lenen bij financiële instanties. Het wordt met deze regeling namelijk makkelijker voor financierders om leningen te verstrekken. Dit geldt ook voor bedrijven die voorfinanciering aanbieden, zoals factoringmaatschappijen.

Dit is belangrijk want factoring is in essentie geen lening, enkel voorfinanciering van facturen. De BMKB-C variant van de borgstelling geeft nieuwe opties voor financierders en ZZP’ers. Door het verkrijgen van een BMKB-C accreditatie kan een factoringmaatschappij meer risico nemen met het voorfinancieren van facturen. Ze kunnen eerder een factuur aannemen die normaal niet verzekerbaar zou zijn door hun kredietverzekeraar, maar nu wel gedekt wordt door de overheid.

Waar het op neer komt is dat het nu gemakkelijker is om gebruik te maken van factoring als financiële overbrugging. Jouw opdrachtgever wordt makkelijker geaccepteerd voor factoring, bijvoorbeeld als ze het zelf wat zwaarder hebben door de pandemie. Het voordeel voor de ZZP’ers is dat er geen schulden bij komen, je krijgt enkel eerder betaald voor de werkzaamheden die je al hebt uitgevoerd. Het nadeel is dat er wel kosten aan zijn verbonden, factoring is geen steunpakket zoals de Tozo regeling.

Factoring als tussenstap

Verder is er nog een groot voordeel aan factoring, het is flexibel. Je kan zelf bepalen per factuur of je er gebruik van wilt maakt. Hierdoor kan je zelf in de hand houden wanneer je kosten maakt. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van de TOZO3 en de markt weer aantrekt kan er een periode ontstaan waar de Tozo wegvalt, maar jouw behoefte aan liquiditeit constant blijft. Hier kan flexibel krediet een oplossing bieden.

De Tozo regeling kan namelijk wegvallen als het minimale percentage omzetverlies niet bereikt wordt of als het noodzakelijke percentage aangepast wordt. Tijdens zo’n overstapperiode kan het enorm belangrijk zijn om je liquiditeit te behouden, factoring geeft je die zekerheid.

FreelanceFactoring geaccrediteerd

Wij zijn als freelancefactoring geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling. Hierdoor kunnen we je nog beter van dienst zijn met het voorfinancieren van jouw facturen. Wil je meer weten over wat factoring kan betekenen voor jou als ZZP’er?

Neem contact met ons op via info@freelancefactoring.nl of vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan.

[/button] Offerte aanvragen