Een van de meest gestelde vragen die wij te horen krijgen is ‘wat zijn de kosten van factoring eigenlijk?’ Dit is een lastige vraag om zo te beantwoorden, omdat de prijs wordt bepaald door verschillende factoren. In dit artikel zullen wij een zo duidelijk mogelijk antwoord geven op deze veelgestelde vraag.

Hoe wordt de factorfee berekend?

De kosten van factoring worden berekend als een percentage van het factuurbedrag. Dit is een methode die vrijwel elk factorbedrijf hanteert. De hoogte van het percentage is echter afhankelijk van verschillende factoren.

Welke factoren bepalen de factorfee van factoring?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van factoring bepalen. Met deze factoren is er ook nog eens mogelijkheid tot schuiven, waardoor de prijs kan veranderen. Dit betekent dat de exacte prijs erg afhankelijk is van jouw specifieke situatie.

Om inzicht te geven in de kosten van factoring zullen we eerst de belangrijkste factoren, die de factorfee bepalen, toelichten:

  • Factuurbedrag
  • Kredietwaardigheid van de opdrachtgever
  • Betalingstermijn

Factuurbedrag

De hoogte van je factuurbedrag is een factor die bepalend is om de kosten van factoring te vormen. Een factorfee van 3% over €100.000 euro heeft een andere uitkomst dan 3% factorfee over €1.000 euro. Een hoger factuurbedrag heeft over het algemeen een lagere factorfee dan een factuur met een lager factuurbedrag.

Kredietwaardigheid van de opdrachtgever

Als je opdrachtgever een slechte kredietwaardigheid heeft zul je bij de meeste factorbedrijven niet in aanmerking komen voor factoring. Soms is de kredietwaardigheid van een opdrachtgever matig en is het geen noodzaak om de klant af te wijzen. Het factorbedrijf loopt alleen wel een groter risico in vergelijking met een klant met een goede opdrachtgever. Door dit risico kan een hogere factorfee berekend worden.

Betalingstermijn

Betalingstermijnen variëren. Het ene bedrijf hanteert een betalingstermijn van 15 dagen, terwijl een ander bedrijf 90 dagen hanteert. Als het factorbedrijf een betalingstermijn van 15 dagen overneemt kan hier een lager percentage voor worden gerekend in tegenstelling tot een langere betalingstermijn.

Waar valt er dan te schuiven?

Eerder werd al benoemd dat met de bovenstaande factoren mogelijkheid is tot schuiven. Neem als voorbeeld de betalingstermijn. Stel je hebt een betalingstermijn van 60 dagen, maar je hebt het geld nodig over 30 dagen. Dan kun je zelf eerst 30 dagen van je betalingstermijn afwachten. En vervolgens draag je de factuur voor de volgende 30 dagen over aan een factormaatschappij. Op deze manier betaal je een lager percentage, namelijk voor een betalingstermijn van 30 dagen en beschik je alsnog eerder over je geld.

Hetzelfde geld voor je factuurbedrag. Stel je factuurbedrag bedraagt €5.000 euro en je hebt €3.000 euro nodig om bijvoorbeeld een investering in je onderneming te doen. Dan kun je ervoor kiezen om in plaats van het gehele factuurbedrag een gedeelte te laten financieren. Hierdoor worden de kosten van factoring lager.

Maar… wat zijn de kosten van factoring?

Nu je hebt gelezen hoe de prijsstelling van factoring in elkaar steekt, is het begrijpelijk dat een vast antwoord op deze vraag niet bestaat. Wel kunnen wij een indicatie geven van de percentages die wij hanteren voor de dienstverlening. Afhankelijk van de bovenstaande factoren ligt het percentage tussen de 2% en 5% van jouw factuurbedrag.

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld van een factuur van € 2.500,- euro (ex. btw) en op basis van 3% factorfee:

  • Factuurbedrag incl. btw €3.025,-
  • Factoringkosten excl. btw €3.025,- * 3% = €90,75
  • Factoringkosten incl. btw €90,75 + 21% btw = €109,81
  • Directe uitbetaling €3.025 – €109,81 = €2915,19

Wij willen door middel van dit artikel meer duidelijkheid verschaffen rondom het mysterie van de kosten van factoring. Hebben we je interesse gewekt of heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Contact Offerte aanvragen

 

* Dit artikel is gebaseerd op de prijstelling van FreelanceFactoring. Voor meer informatie over de prijsstelling van een ander factorbedrijf raden wij je aan met hen contact op te nemen.