Factoring of payrolling, wat zijn de voor- en nadelen?

13 december 2012

Factoring en payrolling zijn beide aan een opmars bezig. Als zzp’er heeft u veel vrijheid en alle ruimte om uw eigen opdrachten te zoeken. Daar tegenover staat dat u minder zekerheden heeft in vergelijking met mensen in loondienst. Factoring of payrolling zijn twee verschillende opties die u als zzp’er heeft om meer zekerheid te creëren. Steeds meer zzp’ers overwegen om hun facturen te laten voorfinancieren door een factoringbedrijf of om te kiezen voor een payroll constructie.  In dit artikel bespreken wij wat de voor- en nadelen van de twee opties zijn.

Payrolling

Als u kiest voor payrolling, dan wordt het payroll-bedrijf uw juridisch werkgever. Dit betekent dat zij voor alle administratieve verplichtingen zorgen. Daarnaast heeft u net als andere mensen in loondienst verzekeringen voor ziekte, werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Omdat u elke maand loon krijgt uitbetaald, bent u ook verzekerd van betaling en is er geen debiteurenrisico. Wat payroll niet voor u regelt zijn nieuwe opdrachten, daar moet u helaas zelf nog acquisitie voor plegen. Payrolling kan het leven simpeler maken voor een zelfstandige.  Maar bent u eigenlijk nog wel een echte ondernemer als u kiest voor een payroll constructie? Omdat u maandelijks een loonstrook krijgt van het payroll bedrijf, ziet de belastingdienst u in ieder geval niet als ondernemer. Dit betekent dat kosten die normaal gesproken zakelijk zijn, nu volledig privé moeten worden betaald.  In het geval dat u recht heeft op zelfstandigenaftrek verliest u deze ook. Niet gezien worden als ondernemer kan natuurlijk ook een voordeel zijn, zo heeft u geen inschrijving bij de KvK of VAR verklaring nodig.

Voordelen van payrolling

 • U heeft de voordelen die een persoon in loondienst ook heeft, zoals bepaalde verzekeringen.
 • U loopt geen debiteurenrisico.
 • U heeft geen administratieve verplichtingen. Zo heeft u ook geen inschrijving bij KVK of een VAR verklaring nodig.

Nadelen van payrolling

 • Zakelijke kosten moeten volledig privé betaald worden.
 • U heeft geen recht op zelfstandigenaftrek.

Factoring

Factoringbedrijven helpen bij de overbrugging van betaaltermijnen. In plaats van wachten op het betaalmoment van uw opdrachtgever, keert het factoringbedrijf vrijwel direct het bedrag uit waar u recht op heeft. Vervolgens wachten zij op de uitbetaling van de factuur en nemen het verdere debiteurenbeheer uit handen. U haalt hiermee uw geldstroom naar voren en beschikt direct over het geld waar u recht op heeft. Zeker als een opdrachtgever een lange betaaltermijn hanteert of als u een periode zonder opdracht heeft gezeten, kan dit een aantrekkelijke oplossing zijn. Zzp’ers die gebruik maken van factoring blijven op en top ondernemer, het enige wat uit handen wordt gegeven is het wachten op de betaaltermijn en het faillissementsrisico van opdrachtgevers.  In vergelijking met een payroll constructie, biedt deze constructie wel minder zekerheden.  Daar staat tegenover dat u wel zelf de beschikking blijft houden over uw totale factuurbedrag en in aanmerking blijft voor de zelfstandigenaftrek en btw aftrek.

Voordelen van factoring

 • Factoring biedt direct geld zonder daarvoor schuld aan te gaan.
 • U komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en btw aftrek.
 • Uw debiteurenbeheer wordt overgenomen.
 • Het faillissementsrisico van uw opdrachtgever wordt overgenomen.

Nadelen van factoring

 • Factoring biedt minder zekerheden dan payrolling.
 • U behoudt de risico’s van het ondernemen.

Kosten

De tarieven van payrolling en factoring worden vaak berekend als een percentage van het totale factuurbedrag. Sommige bedrijven zullen daarnaast inschrijfkosten of opstartkosten in rekening brengen. In de regel ontlopen de percentages elkaar niet veel en zullen de kosten gemiddeld tussen de 3 en 5% van het totale factuurbedrag liggen.

Factoring of payrolling?

Beide constructies hebben hun eigen voor- en nadelen. Payrolling biedt veel zekerheden maar heeft als nadeel dat u wel in loondienst gaat. Het enige waar u als “ondernemer”  nog voor moet zorgen zijn nieuwe opdrachten.  Factoring zorgt voor een snelle betaling en neemt al het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico over, verder blijft u recht hebben op alle voordelen als ondernemer en de bijbehorende risico’s die horen bij het ondernemerschap. Als u niets te maken wilt hebben met administratieve lasten, niets geeft om uw ondernemers status en graag een sociaal vangnet wilt hebben, dan is payrolling een goede keuze. Wilt u wel alle vrijheden (en risico’s) behouden die horen bij het zelfstandig ondernemerschap maar wel direct uw facturen betaalt? Overweeg dan uw facturen te laten voorfinancieren door een factoringbedrijf.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Op www.freelancefactoring.com vindt u meer informatie over de dienstverlening en kunt u vrijblijvend een offerte opvragen. Liever telefonisch contact? Dan kunt u ons bereiken op 010-2262185, wij staan u graag te woord!