Financiële life savers voor zelfstandigen

06 september 2012

Als zelfstandige bent u verantwoordelijk voor brood op de plank. Maar ook voor uw pensioen, uw ziektekosten verzekering, de omzetbelasting, etc. In loondienst worden veel van deze financiële zaken voor u geregeld. Als zelfstandige zult u ervoor moeten zorgen dat u dit zelf op orde krijgt.
Natuurlijk zijn er genoeg adviseurs en systemen die u met de ingewikkelde zaken kunnen helpen. Toch zijn er een aantal cruciale punten die niet moeilijk zijn om te regelen, maar die wel de zogenaamde life savers kunnen zijn.

Noodpot, rampenfonds of iets om op terug te vallen
Begin langzaam met het opbouwen van een noodfonds. Zeker in goede tijden kunt u een gedeelte van uw uurtarief opzij zetten. Op deze manier kunt u ook uw hoofd boven water houden als u even geen opdracht heeft. Het is verleidelijk om in goede tijden te denken dat u altijd makkelijk een nieuwe opdracht krijgt en dat sparen (nog) niet nodig is. Helaas heeft u het niet altijd in eigen hand en kunnen er zaken gebeuren waardoor uw opdrachtenstroom opdroogt, op zo’n moment komt een noodfonds goed van pas.
Maak er een gewoonte van om een vast percentage van uw factuurbedrag te sparen. Maandelijks 5% van uw factuurbedragen sparen levert u al snel een respectabel noodfonds op.
Neem je administratie serieus
U zult als zelfstandige tijd moeten investeren in uw administratie. Sommige gaat dit gemakkelijker af dan andere maar iedereen laat op dit gebied wel eens wat steekjes vallen.
Zorg ervoor dat u in ieder geval uw uitgaande factuurstroom altijd opgang houdt. Wacht niet te lang met factureren maar doe dit zo snel mogelijk na oplevering. Hiermee blijft uw eigen cashstroom opgang en bent u instaat om inkomende facturen te betalen.
Bewaar bonnetjes die u wilt invoeren in uw administratie op een vaste plek. Er zijn zelfs online boekhoudsystemen waar u bonnetjes met een foto van uw smartphone kan invoeren. Het is zonde als u geld misloopt doordat u de bonnetjes kwijt bent.
Ga zorgvuldig om met belasting betalen
Bedenk hoeveel belasting u per maand moet betalen en betaal deze altijd op tijd. Zet een reminder in uw agenda of maak een automatische betalingsopdracht, te laat betalen levert u een boete op en is zonde van je geld. Uw periodieke btw-aangifte dwingt u om een regelmatige administratie te voeren.

Als u vragen of meer informatie wilt ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan via onderstaande button.

Contact Offerte aanvragen