Financieren van groei

23 september 2016

Er zijn veel verschillende soorten klanten die wekelijks honderden facturen sturen naar hun opdrachtgevers. Alhoewel elke klant zijn of haar specifieke redenen heeft om gebruik te maken van factoring, heeft het vaak te maken met het financieren van groei. Hoezo? Dat lees je in dit artikel!

Liquiditeitsprobleem

Een bedrijf dat hard groeit loopt vaak tegen een liquiditeitsprobleem aan. Nieuwe opdrachten of nieuw personeel kunnen niet meer gefinancierd worden uit eigen middelen en opdrachtgevers betalen te laat om het uit de bestaande factuurstroom te financieren. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld.

Deze klant noemen we “uitzendbureau X”. Dit uitzendbureau begon een aantal jaar geleden met het uitzenden van een beperkt aantal mensen. Met de komst van een nieuwe salesmedewerker scoorden ze na verloop van tijd steeds meer opdrachten waardoor ze steeds meer omzet genereerden. Ze liepen hierbij tegen één probleem aan.

Voor alle nieuwe medewerkers die ze aannamen, moesten ze uit eigen zak de lonen voorfinancieren. Dit omdat de meeste opdrachtgevers pas na 60 dagen de facturen aan het uitzendbureau betalen. Het uitzendbureau moet al na 26 dagen de lonen aan haar eigen medewerkers uitbetalen. Hierdoor ontstaat een gat van 34 dagen wat door het uitzendbureau uit eigen zak moet worden opgevuld.

Factoring als oplossing

Toen het om nog een paar medewerkers ging, was het voor het uitzendbureau geen enkel probleem om deze 34 dagen zelf te betalen. De harde groei zorgde er alleen voor dat steeds meer mensen uit eigen zak gefinancierd moesten worden waardoor het financieren van groei niet meer haalbaar was. Dat was het moment dat het uitzendbureau op zoek ging naar financiering en vervolgens bij Freelancefactoring terecht kwam.

Factoring plan

Samen met het uitzendbureau hebben wij een factoringplan opgesteld waarbij het uitzendbureau haar verkoopfacturen liet factoren. Op deze manier werden facturen direct na het versturen van de factuur door Freelancefactoring uitbetaald. Het geld wat hierdoor vrij kwam konden ze gebruiken om de lonen van nieuwe medewerkers te betalen.

Het uitzendbureau heeft hierdoor een snelle, maar gecontroleerde groei doorgemaakt en is inmiddels een grote regionale speler geworden.

Heeft jouw bedrijf ook een financieringsvraagstuk? Wij denken graag met u mee en maken een voorstel wat bij jouw bedrijf past.

Contact