Help, mijn opdrachtgever betaalt pas als de eindklant heeft betaald

14 maart 2013

Steeds meer detacheringsbureau’s betalen ingehuurde interim-professionals pas op het moment dat de eindklant de factuur heeft voldaan. Vanuit het detacheringsbureau een logisch standpunt, want ook zij kunnen niet oneindig facturen blijven voorfinancieren. Voor de meeste zzp’ers is dit zeer vervelend, want zij zijn afhankelijk van de betaaltermijn van de eindopdrachtgever en kunnen hier zelf geen invloed op uitoefenen. Ook is het vaak onduidelijk wat de precieze betaaltermijn is omdat de interimmer zelf niet op de hoogte is van de afspraken tussen het detacheringsbureau en de eindopdrachtgever. In dit artikel kunt u lezen hoe factoring in een dergelijke situatie van dienst kan zijn. 

Wat betekent dit voor u als zzp’er?

Vanuit de opdrachtgever bekeken is het niet gek om pas te betalen op het moment dat de eindklant betaald. Soms moeten deze partijen 60 dagen of meer voorfinancieren en dat voor meerdere personen tegelijk. Dit kan zelfs bij financieel gezonde bedrijven voor tijdelijke liquiditeitsproblemen zorgen. Daarom wordt steeds vaker de betaaltermijn van de eindklant doorgeschoven naar de laatste partij in de keten; de zzp’er. Voor u, als zzp’er, betekent dit dat u de gehele betalingstermijn van de eindklant moet uitzitten. Daarnaast bent u in deze situatie ook afhankelijk van de verwerkingssnelheid van het detacheringsbureau. De inkomende betaling moet worden geboekt en de uitgaande betaling moet worden klaargezet. Vaak kost alleen dit al 5 werkdagen. Er hangen een hoop onzekerheden voor de zzp’er in de lucht door deze constructie. Wat als de eindklant later betaald dan dat zij hadden aangegeven? Voert het detacheringbureau wel het debiteurenbeheer uit? Als zzp’er bent u de schakel tussen twee partijen. Dit kan het lastig maken om antwoorden op vragen als deze te verkrijgen.

Hoe kan factoring een oplossing bieden?

Niet meer werken voor het betreffende detacheringsbureau is in deze tijd vaak geen oplossing. Beter een opdracht met een lange betaaltermijn dan helemaal geen oplossing. Freelance Factoring biedt zzp’ers een constructieve oplossing door de betaaltermijn en het debiteurenbeheer over te nemen. Praktisch betekent dit dat uw factuur binnen 3 werkdagen door Freelance Factoring wordt uitbetaald. Vervolgens betaalt het detacheringsbureau de factuur aan Freelance Factoring. Als zzp’er bent u hierdoor niet meer afhankelijk van het betaalmoment van de opdrachtgever.

De voordelen van factoring

  • Direct beschikking over uw geld.
  • Geen omkijken naar uw debiteurenbeheer.
  • Het scheelt u ergernis, onzekerheid en eventuele liquiditeitsproblemen.
  • U bent verzekerd voor het faillissementsrisico van uw opdrachtgever.

Wilt u meer weten over de dienstverlening of een vrijblijvende offerte opvragen? Kijk eens op www.freelancefactoring.com of bel naar 010-2262185. Wij helpen u graag verder!