Vanwege de strenge eisen, zoals het hebben van een goede cashflow, jaarcijfers en een strak businessplan, is het verkrijgen van een lening bij de bank voor kleinere bedrijven vaak erg lastig. Toch is een lening of alternatieve vorm van financiering voor veel bedrijven wenselijk. En soms ook hard nodig om een bedrijf op te starten en te laten groeien. Of om de dagelijkse kosten, zoals lonen en inventaris, te dekken.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Omdat het vinden, aanmelden en het verkrijgen van een goedkeuring voor een kleinere bedrijfslening een uitdaging is kan je maar beter goed voorbereid zijn. Wij geven je vijf stappen om de juiste financieringsvorm te kiezen en te krijgen.

1. Waarom heb je het geld nodig?

Op het moment dat je op zoek gaat naar financiering zal je deze vraag te horen krijgen. En jouw antwoord komt hoogstwaarschijnlijk overeen met een van de volgende punten:

  • Voor de start van je bedrijf
  • Om de dagelijkse kosten te managen
  • Vanwege de groei van je bedrijf

2. Bepaal welke vorm van financiering geschikt is voor je bedrijf

De reden waarom je op zoek bent naar financiering bepaald welke vorm van financiering geschikt is voor je bedrijf.

Op het moment dat je een bedrijf start, is het vrijwel onmogelijk om een lening bij de bank krijgen. Met name in het eerste jaar van bestaan. In het eerste bestaansjaar van een onderneming zijn namelijk nog niet voldoende cijfers bekend waarop een lening kan worden afgegeven. Hierdoor ben je afhankelijk van zakelijke creditkaarten, leningen van vrienden of familie (business angels), crowdfunding, eigen vermogen, een micro lening bij een onafhankelijke geldverstrekker of je kan gebruik maken van factoring.

Om de dagelijkse kosten te dekken. Of om groeimogelijkheden voor je bedrijf te realiseren kan je het beste uit een van de volgende financieringsvormen kiezen:

  • Een banklening

Geeft beschikking over een geldbedrag welke je besteedt aan de standaardkosten, zoals benodigdheden voor de inventaris of om te investeren in bijvoorbeeld apparatuur.

  • Rekening Courant

Een betaalrekening met een kredietfaciliteit, waardoor je met je zakelijke rekening in de min mag staan.

  • Factoring

Factoringmaatschappijen betalen onbetaalde facturen op voorhand aan je uit.

3. Bekijk of jij de benodigdheden hebt om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm

Iedere financieringsvorm hanteert zijn eigen voorwaarden. Bepaal op voorhand of jij in huis hebt wat nodig is om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm van jouw keuze. Bijvoorbeeld bij het gebruik van factoring. Dan zal gevraagd worden naar informatie over je opdrachtgever. Het is handig om deze informatie bij de hand te houden. Denk hierbij aan adresgegevens en bijvoorbeeld het KVK-nummer.

4. Vind de beste partij voor je bedrijf

Als je een vorm van financiering hebt gevonden die het beste bij je past, is het tijd om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Bekijk hierbij de verschillende voorwaarden en bijkomende kosten.

Een tip om te helpen bij het selecteren van een partij is om eens telefonisch contact met ze op te nemen. Dit helpt je om een beeld te vormen van de organisatie.

5. Zet je documenten startklaar en meld je aan.

Zodra je weet of je in aanmerking komt voor de financieringsvorm naar keuze, is het van belang dat je alle documenten startklaar zet. Op deze manier doorloop je de aanmelding zo snel mogelijk. Het is handig om direct de aanmelding bij twee of drie partijen in te voeren. Zo weet je bij welke partijen je in aanmerking komt voor factoring. Als blijkt dat je bij meerdere partijen in aanmerking komt dan heb je in ieder geval vergelijkingsmateriaal.

Contact Offerte aanvragen