Een gezonde cashflow positie is voor bedrijven een belangrijke succesfactor. Zo kunnen omzetgroei of laat betalende opdrachtgevers een flink beslag leggen op het beschikbare werkkapitaal van een onderneming. Daardoor kan het betalen van leveranciers of salarissen moeilijk worden. Factoring biedt in deze gevallen een oplossing door het gat te overbruggen dat normaal gesproken zit tussen het versturen van de factuur en het ontvangen van de betaling. Een factoringbedrijf zorgt ervoor dat factuur vrijwel direct worden uitbetaald zodat de ondernemer niet langer hoeft te wachten op de betaaltermijn van opdrachtgevers.

Voor veel zzp en mkb bedrijven in Nederland is factoring nog een relatief onbekend fenomeen. Terwijl factoring juist voor deze groep een interessante vorm van alternatieve financiering is. Hieronder staat stapsgewijs beschreven hoe een factoringbedrijf normaal gesproken zal werken:

Factoring in 7 stappen

  1. Je opdrachtgever(s) worden getoetst op kredietwaardigheid. Hier zullen je opdrachtgevers niets van merken.
  2. Bij kredietwaardige opdrachtgevers ontvang je een factoring offerte.
  3. Ben je akkoord met de offerte? Dan ontvang je een factoring contract.
  4. Je vermeldt op je facturen het rekeningnummer van het factoringbedijf en stuurt deze facturen naar zowel de opdrachtgever als het factoringbedrijf.
  5. Ontvangt vrijwel direct van het factoringbedrijf tot ongeveer 96% van het factuurbedrag minus de afgesproken factoringkosten.
  6. Je opdrachtgever betaalt na het verstrijken van de betaaltermijn het factuurbedrag aan je opdrachtgever. Waar nodig zal het factoringbedrijf het debiteurenbeheer overnemen.
  7. Ontvang het restantbedrag van de betreffende factuur zodra de opdrachtgever het factoringbedrijf heeft betaald.

Indien je specifieke vragen over factoring hebt, helpen de medewerkers van FreelanceFactoring je graag verder. FreelanceFactoring is een Nederlands factoringbedrijf en gespecialiseerd in factoring voor freelancers, zzp’ ers en kleine mkb bedrijven. Je kan via 010-2262185 contact opnemen met een van onze adviseurs, of stel je vraag via onze website:

stel je vraag