In Nederland worden facturen gemiddeld na 40 tot 45 dagen voldaan.  Dit terwijl de meeste bedrijven een betaaltermijn van 30 dagen hanteren. Ondernemers moeten daardoor (te) lang wachten op de betaaltermijn van debiteuren.

Betalingstermijn in nederland

Volgens een onderzoek van Graydon nemen bedrijven in Nederland gemiddeld 40 tot 45 dagen de tijd om facturen te betalen. Voor veel ondernemers betekent dit dat ze te lang op hun geld moeten wachten. Niet voor niets hanteren de meeste bedrijven een betaaltermijn van 14 tot 30 dagen. Dat het ook anders kan bewijzen Duitse bedrijven door gemiddeld na 28 dagen facturen te betalen.

Openstaande facturen

Lang wachten met betalen van openstaande facturen heeft negatieve consequenties voor leveranciers. De meest directe is dat een onderneming tijd en moeite moet steken in debiteurenbeheer. Daarnaast kunnen late betalingen zorgen dat inkomsten worden misgelopen omdat liquide middelen missen om nieuwe opdrachten te starten. Helemaal pijnlijk wordt het als ondernemingen door late betalingen zelf in de problemen komen en niet meer kunnen voldoen aan eigen betalingsverplichtingen.

Op zoek naar een oplossing

Steeds meer bedrijven zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Soms helpt het om korting te geven bij sneller betalen maar vaak is een externe oplossing noodzakelijk.  De hulp inschakelen van een partij die debiteurenfinanciering of factoring aanbiedt kan hierbij uitkomst bieden. Doordat bij factoring een of meerdere vorderingen verpand worden aan een factormaatschappij ontvangt het bedrijf een voorschot op de gestuurde verkoopfacturen. Hierdoor beschikt het bedrijf direct na het versturen van de factuur over liquiditeiten, onafhankelijk van de betaaltermijn van de debiteur. De hoogte van het voorschot varieert hierbij tussen de 75% en 95%.

Factoring maakt slapend geld wakker

Bedrijven in Nederland zijn instaat om met behulp van factoring “slapend geld wakker te maken” doordat ze niet langer hoeven te wachten op de betaaltermijn van opdrachtgevers. Dit verhoogt de liquiditeitspositie van bedrijven en vermindert de ergernis over (te) laat betaalde facturen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van factoring? Freelance Factoring is een factoringbedrijf, gevestigd in Nederland, en gespecialiseerd in factoring voor freelancers, zzp’ ers en het MKB. Hierbij stellen factoringbedrijven geen minimale omzet- of factuureisen waardoor factoring voor elk bedrijf bereikbaar is.  Het team van Freelance Factoring beantwoordt graag al uw vragen over de factoring. U kunt via 010-2262185 contact opnemen met een van onze adviseurs, of stel uw vraag via onze website:

Contact   Offerte aanvragen