Factoring voor de startende ondernemer. Of eigenlijk zouden we moeten zeggen factoring juist voor de startende ondernemer. Waarom? Dat vertellen wij je graag. Factoring kan namelijk een mooi antwoord bieden op de financieringsvraag van een startende ondernemer.

Startende ondernemer en een banklening

Het vinden van een financiering kan voor een startende ondernemer een heuse zoektocht zijn. Een bank is vaak niet bereidt om een lening aan een starter te verlenen, omdat een startende ondernemer vaak nog niet voldoende omzet draait en logischerwijs nog geen naslagwerk van een aantal jaar kan aanleveren. Daarnaast kan het aanvragen van een banklening een flinke tijd in beslag nemen. Er gaan gemakkelijk een aantal weken overheen voordat je een uitslag krijgt, terwijl het juist voor de startende ondernemer van belang is dat een financiering snel geregeld is.

Een financiële spagaat

Een startende ondernemer belandt hierdoor gemakkelijk in een financiële spagaat, want enerzijds moet een onderneming zijn rekeningen betalen en anderzijds ”wacht” de onderneming op de uitbetaling van de eigen facturen. De kloof die hiertussen valt kan voor een startende, groeiende ondernemer een lastige situatie veroorzaken.

Tips voor het verbeteren van je cashflow

Er zijn een aantal zaken die een ondernemer zelf kan uitvoeren om zijn of haar cashflow te verbeteren. Zo kan een startende ondernemer…

  • strak debiteurenbeheer voeren met als doel ervoor te zorgen dat facturen zo snel mogelijk betaald worden.
  • vooruit factureren. Echter ligt het risico bij vooruit facturatie volledig bij je klant. Hierdoor staan de meeste bedrijven hier niet voor open, maar een mogelijke middenweg zou een gedeeltelijke vooruit facturatie kunnen zijn.
  • goed voorraadbeheer. Zorg ervoor dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten en beheers je voorraden zo effectief mogelijk. Een valkuil voor de cashflow is dat er teveel geld in je voorraden vast zit. Door een goede voorraadcontrole kan je de voorraden zo laag mogelijk houden.

Factoring

Een andere alternatief is factoring. Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij jouw facturen direct worden uitbetaald. Door de directe uitbetaling blijft jouw cashflow op gang. De bijkomende voordelen van factoring zijn de overname van het debiteurenbeheer en ook de verzekering van het faillissementsrisico.