Factorbedrijven promoten graag dat factoring een betere manier is om werkkapitaal te verkrijgen dan het aanvragen van een lening bij een reguliere bank, maar is dit wel zo? In dit artikel bespreken wij hoe een reguliere bank een lening beoordeeld en hoe factorbedrijven dit doen. Daarnaast staan wij stil bij de vraag: factoringbedrijven en banken, is er een samenwerking mogelijk?

Aanvraag van een banklening

Veel banken zullen bij een aanvraag voor een lening vragen naar verschillende overzichten. Denk hierbij aan een overzicht van belastingaangiftes, jaarrekeningen en er moet voldoende onderpand aanwezig zijn om de lening te kunnen financieren. Nieuwe bedrijven moeten daarnaast een businessplan indienen en voldoen aan specifieke verzekeringstechnische eisen. Het gehele aanvraagproces van een dergelijke lening kan een paar weken tot enkele maanden duren.

Aanvraag van factoring

Daar waar banken hun potentiële klanten op de financiële stabiliteit van de onderneming beoordelen richten factoringbedrijven zich op de kredietwaardigheid van de opdrachtgevers van de klant. Om deze reden kan een ondernemer welke op project basis werkt en weinig tot geen krediet heeft zich wel kwalificeren voor factoring, ervan uitgaand dat zij kredietwaardige opdrachtgevers hebben.

Factoringbedrijven en banken, is er een samenwerking mogelijk?

Hoewel factoringbedrijven zich graag onderscheiden van banken zijn er vele manieren waarop de twee met elkaar kunnen samenwerken om passende financiering oplossingen te vinden voor ondernemers.

Hieronder een case waarin banken en factoringbedrijven elkaar kunnen helpen om klanten optimaal van dienst te kunnen zijn.

Bedrijf X bestaat ruim 15 jaar en wordt gefinancierd door bank Y. Bedrijf X heeft een lening van 400k bij deze bank uitstaan, maar groeit ontzettend hard en wilt uitbreiden. Voor deze uitbreiding wilt bedrijf X de leencapaciteit graag vergroten. De debiteuren van bedrijf X zijn kredietwaardig. Daarnaast is het bedrijf al enige tijd actief in het bedrijfsleven en bestaan er relevante overzichten van de betaalgeschiedenis en klant bestand. Hierdoor kan het bedrijf positief beoordeeld worden.

Helaas, als gevolg van de snelle groei van de onderneming had het bedrijf een betalingsachterstand bij de fiscus. Hierdoor zou het pandrecht van het bedrijf ontnomen worden.

Nadat de bank dit had vernomen schorste de bank de extra verhoging op het huidige krediet. Bank Y wilde echter na de jarenlange klantrelatie met bedrijf X het bedrijf wel helpen en heeft toen een factoring bedrijf benaderd. Samen met bedrijf X is er gezocht naar een passende oplossing. Door middel van een betalingsplan is de belastingachterstand voldaan en kon bedrijf X gebruik maken van factoring.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Op www.freelancefactoring.com vind je meer informatie over de dienstverlening en kan je vrijblijvend een offerte opvragen. Liever telefonisch contact? Dan kan je ons bereiken op 010-2262185, wij staan je graag te woord!