Als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor brood op de plank. Maar ook voor je pensioen, ziektekosten verzekering, de omzetbelasting, etc. In loondienst worden veel van deze financiële zaken voor je geregeld. Als zelfstandige zal je ervoor moeten zorgen dat je dit zelf op orde krijgt.
Natuurlijk zijn er genoeg adviseurs en systemen die je met de ingewikkelde zaken kunnen helpen. Toch zijn er een aantal cruciale punten die niet moeilijk zijn om te regelen, maar die wel de zogenaamde financiële life savers kunnen zijn.

Noodpot, rampenfonds of iets om op terug te vallen

Begin langzaam met het opbouwen van een noodfonds. Zeker in goede tijden kan je een gedeelte van je uurtarief opzij zetten. Op deze manier houd je ook het hoofd boven water houden als er even geen opdracht is. Het is verleidelijk om in goede tijden te denken dat je altijd makkelijk een nieuwe opdracht krijgt en dat sparen (nog) niet nodig is. Helaas heb je het niet altijd in eigen hand en kunnen er zaken gebeuren waardoor je opdrachtenstroom opdroogt, op zo’n moment komt een noodfonds goed van pas.
Maak er een gewoonte van om een vast percentage van je factuurbedrag te sparen. Maandelijks 5% van je factuurbedragen sparen levert je al snel een respectabel noodfonds op.

Neem je administratie serieus

Als zelfstandige moet je tijd investeren in de administratie. Sommige gaat dit gemakkelijker af dan andere, maar iedereen laat op dit gebied wel eens wat steekjes vallen.
Zorg ervoor dat je de uitgaande factuurstroom altijd opgang houdt. Wacht niet te lang met factureren maar doe dit zo snel mogelijk na oplevering. Hiermee blijft je eigen cashstroom opgang en ben je instaat om inkomende facturen te betalen.
Bewaar bonnetjes die je wilt invoeren in de administratie op een vaste plek. Er zijn zelfs online boekhoudsystemen waar je bonnetjes met een foto via de smartphone kan invoeren. Het is zonde als je geld misloopt doordat je de bonnetjes kwijt bent.

Ga zorgvuldig om met belasting betalen

Bedenk hoeveel belasting je per maand moet betalen en betaal deze altijd op tijd. Zet een reminder in de agenda of maak een automatische betalingsopdracht. Te laat betalen levert je een boete op en is zonde van je geld. De periodieke btw-aangifte dwingt je om een regelmatige administratie te voeren.

Neem bij vragen gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan via onderstaande button.

Contact Offerte aanvragen