Wanneer start je met het debiteurenbeheer? Een veelgestelde vraag van ondernemers. Veel ondernemers ervaren een druk op het moment dat zij hun opdrachtgever moeten benaderen voor debiteurenbeheer. Het gevoel dat de klantrelatie aangetast wordt door de start van het debiteurenbeheer is vaak aanwezig. Hoe ga je daarmee om en wanneer start je het debiteurenbeheer?

Verschillende ”petten”

Als ondernemer heb je voornamelijk een commerciële pet op naar je opdrachtgever toe. Op het moment dat je een opdrachtgever benaderd voor het debiteurenbeheer doe je dit met een administratieve pet. Niet iedereen vindt de wisseling van deze petten prettig. Met als resultaat dat het debiteurenbeheer uitgesteld wordt onder het motto ”ach, hij betaald toch wel”. Misschien is dat wel waar, maar uiteindelijk is het zo dat je opdrachtgever zich niet aan de afspraak houdt. Dit hoort niet en dus zal je actie moeten ondernemen.

Start debiteurenbeheer

Er zijn verschillende mogelijkheden binnen het debiteurenbeheer. Het is mogelijk om een herinnering van de vervaldatum te versturen alvorens een factuur daadwerkelijk vervalt. Vaker wordt de eerste herinnering verstuurd binnen 1 tot 7 dagen na de vervaldatum van de factuur. Hierbij is het de vraag of jij je opdrachtgever telefonisch benaderd of een herinnering per e-mail verstuurd. Bij een telefonische benadering van je opdrachtgever is het aan te raden om naderhand een e-mail te sturen waar je de besproken afspraak bevestigd. Op deze manier bouw je een case op voor het debiteurenbeheer. Een case heb je nodig op het moment dat je opdrachtgever niet betaald en jij de zaak wilt overdragen aan een incassobureau.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je de eerste actie onderneemt binnen de 1 – 7 dagen na de vervaldatum van de factuur. Voel aan wat het beste werkt voor jouw opdrachtgever, maar nog belangrijker voor jezelf. Heb jij het geld nodig om bijvoorbeeld verdere investeringen te maken? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk start met het debiteurenbeheer.

Freelance Factoring

Op het moment dat je de communicatie liever uit handen geeft kan je op zoek gaan naar een partij die voor jou het debiteurenbeheer uitvoert. Factoring is in deze een mooie oplossing, want naast de overname van het debiteurenbeheer betaald FreelanceFactoring ook jouw facturen binnen 24 uur uit. Dit betekent dat je niet meer hoeft te wachten op de betalingstermijn van je klant. Wil je meer informatie over factoring? Neem gerust contact met ons op of vraag bij interesse een vrijblijvende offerte aan.