Het aantal ZZP’ers kan met een miljoen toenemen, aldus NU.nl. In het artikel dat NU publiceert op 28 november is terug te lezen dat de platformeconomie zorgt voor een groeiend aantal ZZP’ers. Platformen, zoals Uber en Temper, zijn groeiende en hiermee het aantal personen die het ondernemerschap instappen ook. Overweeg jij om ZZP’er te worden? In dit artikel vertellen wij je 5 tips voor de startende ZZP’er.

Op het moment dat je in loondienst zit dan profiteer je van een aantal zekerheden die voor een ondernemer niet zo vanzelfsprekend zijn. Denk hierbij aan de pensioenopbouw via je werkgever of de verzekeringen die je geniet als werknemer. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen en je ervaart minder financiële zekerheid. Hiertegenover staan ook een aantal voordelen. Denk maar eens aan de vrijheid en de fiscale voordelen die je krijgt als ondernemer. Als je aan de slag wilt gaan als ZZP’er is het belangrijk dat je aan de volgende punten denkt.

1. Inschrijving KvK

Dit is een inkoppertje, maar een inschrijving bij de KvK is natuurlijk een vereiste als startende ZZP’er. Uiteraard is het moment van inschrijven ook een leuke en heugelijke gebeurtenis.

Op het moment van inschrijven heb je een unieke handelsnaam nodig en dien je te weten van welke rechtsvorm je gebruikt wilt gaan maken. Voor ZZP’ers is dit in de meeste gevallen een eenmanszaak. De kosten voor een KvK inschrijving bedragen 50 euro.

2. Het bijhouden van een administratie

Vanaf het moment dat je facturen gaat versturen is het belangrijk om een administratie op te zetten. Deze administratie heb je nodig om je belastingaangifte te kunnen doen. Je kan ervoor kiezen om je administratie zelf uit te voeren eventueel met behulp van een boekhoudsysteem. Of je kunt kiezen om een boekhouder in de arm te nemen.

3. Verzekeringen

Als startende ZZP’er is het belangrijk om je te verdiepen in de verzekeringen die je af moet sluiten. De volgende verzekeringen zijn belangrijk om onder de loep te nemen:

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Rechtsbijstand
  • Aansprakelijkheidsverzekering

4. De juiste tools

Zorg ervoor dat je alle tools tot je beschikking hebt om een opdracht succesvol te maken. Als fotograaf heb je een goede camera nodig, lampen, een laptop en goede software om foto’s mee te bewerken. Deze onderdelen zijn voor een fotograaf essentieel om zijn of haar werk goed uit te voeren. Zorg er voor dat je deze tools hebt voordat je begint met werken.

5. Financiering

Het is belangrijk om op voorhand na te denken over de financiering van je onderneming. Wellicht heb je een spaarpotje waar je gebruik van kan maken of bijvoorbeeld een business angel. Echter zijn dit vaak kapitalen die je gebruikt voor de start van je onderneming. Om de cashflow van je onderneming op gang te blijven houden of om een gat te voorkomen tussen een loondienst en ondernemerschap kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van factoring. Factoring zorgt ervoor dat, ondanks de betalingstermijn van je factuur, je factuur binnen 24 uur uitbetaald wordt.

Meer weten over factoring? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Contact Offerte aanvragen

Kijk op de website Ikwordzzp’er voor meer informatie en tips voor ZZP’ers.