Op voorhand kan je als ondernemer zorgen dat de afspraken rondom de betalingstermijn met jouw klant goed geregeld zijn. Hou er rekening mee dat hoe goed je de afspraken ook vast legt dit niet hoeft te betekenen dat je klant deze ook nakomt. Het is helaas aan de orde van de dag een klant die niet betaalt. In dit artikel geven wij je graag tips voor een klant die niet betaalt.

Als jij als ondernemer zelf je debiteurenbeheer voert dan kan het zo zijn dat je op het punt komt dat je een incasso partij in wilt schakelen. Als jouw klant na al jouw pogingen nog steeds niet betaalt kan het zelfs aan te raden zijn een derde partij erbij te betrekken. Dit kan de druk bij je klant opvoeren, waardoor zij overgaan tot betaling.

Blijkt dat het incassobureau ook tevergeefs is geweest dan is het goed om bij jezelf na te gaan of het factuurbedrag hoog genoeg is om het voor de rechter te laten komen. Hier komen namelijk griffiekosten bij kijken. Deze griffiekosten zijn afhankelijk van het factuurbedrag, maar kunnen flink oplopen. Mocht het gaan om een factuurbedrag tussen de €500 – €1000 dan is het de vraag of jij dat de moeite waard vind.

Verklein het risico

Ondanks dat wanbetaling/laatbetaling niet altijd te voorkomen is zijn er wel enkele stappen die je kunt ondernemen om dit risico te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het vooraf controleren van de kredietwaardigheid van jouw klant. Kredietwaardigheidschecks zijn via vele websites op te vragen, een voorbeeld van een dergelijk website is Creditsafe. Een kredietcheck geeft geen garantie dat een bedrijf tijdig betaalt. Het geeft je wel een beeld of jouw klant wel in staat is om uiteindelijk te betalen.

Komt het er dan toch op neer dat je debiteurenbeheer moet gaan voeren stel dit dan niet uit. Stuur bij laatbetaling direct een herinnering waarin je een vriendelijk verzoek tot betaling plaatst. Let er hierbij op dat je altijd een termijn aan de herinnering koppelt, bijvoorbeeld dat de betaling binnen 5 werkdagen verwacht wordt. Duidelijk en consequent zijn is van belang bij het voeren van debiteurenbeheer.

Wil je er meer druk achter zetten? Kies er dan voor om op de dag dat de factuur verloopt een belletje te geven aan jouw klant met de vraag of alles goed is verlopen. Herinner de klant er daarnaast aan dat de betalingstermijn verlopen is. Hang nooit op zonder een concrete betaalafspraak te hebben gemaakt en maak daarbij kenbaar dat als de klant zich niet houdt aan deze afspraak de teller voor extra kosten gaat lopen. Uiteraard hoef je dit gesprek niet met een gestrekt been in te gaan, maar kan jij dit tijdens een eerste belletje vriendelijk brengen. Let er wel op dat de tweede keer dat je belt de vriendelijkheid plek maakt voor een gepaste ‘’strengere’’ toon.

Factoring

Een andere optie is om gebruik te maken van factoring. FreelanceFactoring biedt factoring aan voor ZZP’ers en MKB’ers en betaald facturen met inhouding van een bepaalde fee direct uit. Hierdoor hoef jij niet op de betaaltermijn van jouw klant te wachten. Daarnaast neemt FreelanceFactoring jouw debiteurenbeheer en het faillissementsrisico van jouw klant over. Gemiddeld bedraagt de fee tussen de 3,5% – 4% op basis van een betaaltermijn van 30 dagen. FreelanceFactoring biedt ondernemers een combinatie van:

• Geld – Direct je factuur betaald
• Zekerheid – Faillissementsrisico is afgedekt
• Gemak – Overname debiteurenbeheer
• Flexibiliteit – Geen langlopende contracten

Om gebruik te kunnen maken van factoring is het van belang dat jouw opdrachtgever kredietwaardig is. Het is van belang dat het bedrag wat jij als ZZP’er of MKB’er bij FreelanceFactoring onderbrengt ook voor FreelanceFactoring verzekerbaar is. Dit is één van de voorwaarden om gebruik te maken van factoring. Is jouw klant niet te verzekeren, oftewel niet kredietwaardig genoeg, dan kan FreelanceFactoring je niet van dienst zijn.

Ben jij benieuwd of je gebruik kan maken van factoring? Vul dan ons vrijblijvende offerte formulier in! Wij bekijken of wij factoring aan u aan kunnen bieden en wat de exacte kosten voor jou zijn als je gebruik wilt maken van onze dienstverlening.

Contact Offerte aanvragen

*Dit artikel is gebaseerd op het interview met Igor Meijs van FreelanceFactoring in het Financieel Dagblad.