Hoe ga je als ondernemer om met onbetaalde facturen?

Als ondernemer krijg je er vroeg of laat een keer mee te maken. Een te laat betaalde factuur of een factuur die onbetaald blijft. Met je opdrachtgever bepaal je een termijn waarbinnen jouw factuur betaald moet worden. Gemiddeld ligt dit rond de 30 dagen. Als je factuur niet binnen de betalingstermijn betaald wordt, is het tijd om actie te ondernemen. Je start op dat moment met het debiteurenbeheer.

Het debiteurenbeheer is een klusje waar je vaak niet op zit te wachten. Het kost tijd en het is vaak niet de kant van het ondernemen waar je energie uit haalt. Toch hoort het erbij en als jij je cashflow op gang wilt houden is het belangrijk om het debiteurenbeheer nauwkeurig op te volgen.

Welke stappen onderneem je om een onbetaalde factuur te innen?

Als je een onbetaalde factuur wilt innen biedt het volgende schema je een houvast welke stappen je het beste kan ondernemen. Uiteindelijk ken jij je klant het beste en is het goed om te bedenken wat het beste bij jouw klant past.

  • Stap 1 – Herinnering:
    Stuur de herinnering altijd binnen de eerste week dat de factuur te laat betaald is.
  • Stap 2 – Telefonisch contact:
    Blijft je factuur na het versturen van de herinnering onbetaald? Neem dan telefonisch contact op met je klant. Probeer hierin altijd een concrete betaalafspraak te maken.
  • Stap 3 – Aanmaning:
    Komt de klant de betaalafspraak niet na dan is het vervolg om een aanmaning te sturen. Dit is een formele brief met een strenge toon, waarin je aangeeft binnen geringe tijd een betaling te verwachten (hier wordt vaak een termijn van 3 dagen voor gebruikt).
  • Stap 4 – Optioneel telefonisch contact
  • Stap 5 – Ingebrekestelling
    Dit is de laatste brief die je uitstuurt naar je klant. Als hierna geen betaling volgt dan is het verstandig om de factuur over te dragen aan een incassobureau.

*Dit is een voorbeeld stappenplan. Gebruik een schema wat voor jouw klant het beste werkt.

Verklein het risico op onbetaalde facturen met goed debiteurenbeheer

Om een onbetaalde factuur te innen start je zelf met het voeren van goed debiteurenbeheer. Probeer dit altijd tijdig op te volgen, want iedere dag dat je hiermee wacht is een dag dat jij later betaald wordt. Op het moment dat je onbetaalde factuur niet betaald is na het uitgevoerde debiteurenbeheer kan je ervoor kiezen een incassobureau in te schakelen.

Hou er bij het inschakelen van een incassobureau rekening mee dat zowel jij, als je klant, te maken krijgt met bijkomende kosten. Bespreek dit vooraf goed, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Besteed je debiteurenbeheer uit met factoring

Wil je het risico op een onbetaalde factuur verkleinen? Maak dan gebruik van factoring. Door gebruik te maken van factoring wordt jouw factuur, ongeacht de betalingstermijn, binnen 24 uur uitbetaald. FreelanceFactoring wacht op jouw beurt op de betalingstermijn, neemt het debiteurenbeheer over en verzekert jouw factuur tegen het risico op faillissement.

wat is factoring? Een manier om onbetaalde facturen innen

Voorkom onbetaalde facturen met FreelanceFactoring

Wil je onbetaalde facturen voorkomen? Dan biedt factoring een antwoord. Door gebruik te maken van factoring worden jouw klanten op voorhand gecontroleerd op kredietwaardigheid. Hierdoor weet jij of jouw klant financieel gezond is waardoor jij met een gerust hart samen kan werken met deze klant.

Factoring

Wil je het risico op een onbetaalde factuur verkleinen? Maak dan gebruik van factoring. Door gebruik te maken van factoring wordt jouw factuur, ongeacht de betalingstermijn, binnen 24 uur uitbetaald. FreelanceFactoring wacht op jouw beurt op de betalingstermijn, neemt het debiteurenbeheer over en verzekerd jouw factuur tegen het risico op faillissement.

Meer weten over factoring? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Contact Offerte aanvragen