Wat is een factoringmaatschappij?

Een factoringmaatschappij helpt jou met het overbruggen van betalingstermijnen. Simpel gezegd betaald een factoringmaatschappij jouw facturen direct uit. Of je nu een betalingstermijn van 30 of 60 dagen hebt afgesproken met je klant. Een factoringmaatschappij wacht die betalingstermijn voor jou af. Zo beschik jij direct over geld om verder mee te ondernemen.

Wat doet een factoringmaatschappij precies?

Naast een directe betaling van facturen biedt een factoringmaatschappij meer voordelen. Zo nemen wij bijvoorbeeld het debiteurenbeheer over en verzekeren wij het faillissementsrisico. Dit betekent dat je geen omkijken meer hebt naar de afhandeling van je factuur en dat je zorgeloos kan ondernemen.

De soorten factoring voor bedrijven

Factoring bestaat er in meerdere vormen. De meest bekende vormen zijn traditionele factoring en american factoring. Traditionele factoring is een financieringsvorm die al vele jaren oud is. In het verleden werd deze vorm van factoring veel gebruikt door grote (corporate) bedrijven. Tegenwoordig kunnen ook kleinere ondernemers gebruik maken van een meer flexibelere vorm van factoring, namelijk american factoring.

Traditionele factoring

Traditionele factoring is de klassieke vorm van factoring. Deze vorm wordt veelal aangeboden door banken of andere grotere financiers. De belangrijkste eigenschappen van traditionele factoring zijn:

  • Je bent verplicht je gehele debiteurenportefeuille over te dragen aan de factoringmaatschappij.
  • Je betaald hiervoor een vast bedrag of percentage van de omzet.

American factoring

American factoring is de flexibele factoring variant. Bij american factoring bepaal je namelijk zelf welke facturen je wel en welke facturen je niet via factoring wilt laten verlopen. De belangrijkste eigenschappen van american factoring zijn:

  • Je opdrachtgever moet kredietwaardig zijn. Oftewel een goede financiële positie hebben.
  • Je betaald de kosten per factuur. Dit betekent dat je alleen betaald voor de factuur die je via factoring laat verlopen.

Hoe werkt een factoringmaatschappij?

Over het algemeen werken factoringmaatschappijen met een aanmeldproces. Je vraagt hierbij een vrijblijvende offerte aan. Bij akkoord op de offerte wordt er een bankpas, ID en eventuele bankafschriften opgevraagd. Hierna ontvang je een contract en ben je factoring klant! Dat betekent dat je vanaf dat moment facturen kan indienen bij de factoringmaatschappij. Facturen die je indient worden bij FreelanceFactoring binnen 24 uur uitbetaald, maar in de regel gebeurd dit vaker nog veel sneller. Naar de administratieve afhandeling van de factuur heb jij geen omkijken. Wij verzorgen namelijk je debiteurenbeheer en verzekeren de factuur tegen het faillissementsrisico.

Ben je benieuwd naar wat een factoringmaatschappij voor jou kan betekenen? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons aan!