Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve financieringsvorm voor ondernemers. Bij deze vorm van financiering betaalt een derde partij, de factoringmaatschappij, verkoopfacturen direct uit. Dit biedt ZZP’ers en MKB’ers een betere cashpositie, omdat men niet langer afhankelijk is van betalingstermijnen. Een factuur wordt bij gebruik van factoring binnen 24 uur uitbetaald door het factoringbedrijf.

Factoring betekenis

Factoring betekent dat jouw facturen direct uitbetaald worden, ongeacht de betalingstermijn(en) van je opdrachtgever(s). FreelanceFactoring betaalt niet alleen direct jouw facturen uit, maar neemt daarnaast het debiteurenbeheer over en verzekerd het faillissementsrisico. Dit bied je, als ondernemer, meer vrijheid om je te richten op het ondernemen zelf en geeft zekerheid. In de regel is factoring snel geregeld. Waar je bij het afsluiten van een rekening courant of banklening rekening moet houden met een doorlooptijd van enkele weken is factoring binnen enkele dagen geregeld.

American factoring

Er zijn twee verschillende soorten factoring van elkaar te onderscheiden. De eerste is ook gelijk de vorm die FreelanceFactoring aanbiedt; American factoring. Bij American factoring betaal je kosten per factuur. Dit maakt het mogelijk om factoring in te zetten voor een factuur of een debiteur. Het maakt American factoring dus een hele flexibele vorm van financiering, waarbij je zelf de regie in handen houdt. Ook betaal je nooit teveel, omdat je alleen voor de kosten per factuur betaalt. Zo weet je zeker dat je enkel betaalt voor dat wat jij nodig hebt.

Traditionele factoring

De andere vorm wordt traditionele factoring genoemd. Hierbij word je gehele debiteurenportfolio uit handen genomen. Je betaalt een percentage over je omzet als factoring kosten. Traditionele factoring is niet flexibel. Dit betekent dat je verplicht bent om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen. Het voordeel hiervan is wel dat je gehele administratie via het factoringbedrijf verloopt.

Op het moment dat je factoring overweegt is het goed om te bekijken welke vorm van factoring het beste bij je past. Wil je liever niet vastzitten aan een langlopend contract? Dan is American factoring een betere keuze, maar als je op zoekt bent naar zekerheid is traditionele factoring een betere optie.

Overname faillissementsrisico

Wij verzekeren het faillissementsrisico van je debiteuren. Op het moment dat één van je debiteuren failliet gaat ben jij voor 90% gedekt. Dit bied zekerheid en kan je net dat steuntje in de rug geven om wel een opdracht aan te nemen.

Maak je geen gebruik van een kredietverzekering of van factoring? Dan dien je zelf gebruik te maken van preventieve maatregelen om te kunnen beoordelen of jouw klant in staat is om jouw factuur te betalen. Het is natuurlijk lastig om in iemands portemonnee te kijken, maar bij een bedrijf kun je door middel van jaarverslagen wel een beeld vormen over de financiële situatie van een onderneming.

Bij bijvoorbeeld de KVK kun je diverse jaarverslagen of financiële rapporten downloaden. Vaak moet je hier een klein bedrag voor betalen. Tegelijkertijd kan deze paar euro je een hoop ellende besparen en uiteindelijk ook vele euro’s! Op het moment dat een factuur onbetaald blijft en jouw klant failliet gaat, is de kans groot dat jouw factuur onbetaald blijft.

Bij een faillissement krijg je te maken met verschillende schuldeisers, waarbij gebruik wordt gemaakt van een rangorde waarin openstaande schulden betaald worden. Zo heeft de Belastingdienst altijd een preferente rol en worden de schulden eerst aan de Belastingdienst en andere preferente schuldeisers betaald. De vraag is of er hierna nog voldoende geld over is om jouw openstaande factuur te voldoen. Vaak is dit helaas niet het geval.

Om een dergelijke situatie te voorkomen is het belangrijk om eerst je huiswerk te doen voordat je zaken gaat doen met een nieuwe klant. Dit kun je doen door gebruik te maken van factoring, een kredietverzekering af te sluiten of door zelf gegevens op te vragen en een eigen analyse uit te voeren.

Debiteurenbeheer uitbesteden

Van de facturen die door FreelanceFactoring zijn overgenomen wordt ook het debiteurenbeheer overgenomen. Wij voeren het debiteurenbeheer op een nette en professionele manier uit. Als klant ben je op de hoogte van de genomen acties door middel van je eigen inlogomgeving.

Hoe werkt het?

De werkwijze is simpel. FreelanceFactoring betaalt de factuur aan jou uit, waarna jouw klant terugbetaalt aan FreelanceFactoring. De factuur upload je, in eigen lay-out, in je persoonlijke factoringportal. De enige wijziging die je aanbrengt is het rekeningnummer. Wij betalen jouw factuur binnen 24 uur uit, ongeacht de betalingstermijn van je klant. De administratieve afhandeling van de factuur nemen wij over. Op het moment dat de betaling van je klant niet binnen de betalingstermijn binnenkomt voeren wij het debiteurenbeheer uit. Dit scheelt je een hoop tijd en kan je ook een hoop stress besparen.

De voor- en nadelen van factoring

Factoring voordelen

Factoring kent vele voordelen:

 • Binnen 24 uur beschikking over je geld.
 • Je klanten op voorhand gecontroleerd op kredietwaardigheid. Dit verlaagt het risico op wanbetaling.
 • Geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer.
 • Bij onterechte wanbetaling ben je verzekerd tegen het faillissementsrisico.

Factoring nadelen

Ook zijn er enkele nadelen te bedenken:

 • Je geeft het factoring bedrijf waar je mee samenwerkt veel inzicht in je onderneming. Zorg ervoor dat je de keuze maakt voor een betrouwbare factoring partner.
 • Aan het gebruik van factoring zitten kosten verbonden.

Keuze factoringmaatschappij

Op het moment dat je hebt besloten om gebruik te maken van factoring en weet welke vorm je wenst van factoring, is het zaak om een geschikte factoringmaatschappij te vinden. Op internet is er veel informatie te vinden van verschillende aanbieders. Belangrijk om te weten is dat ieder factoringbedrijf zijn eigen werkwijze heeft. Zo verschilt het per bedrijf of het debiteurenbeheer wordt overgenomen en of het faillissementsrisico wordt verzekerd. Daarnaast kan er ook in de kostenstructuur verschil zitten. Sommige bedrijven hanteren bijvoorbeeld inschrijfkosten of administratiekosten. Het is dus belangrijk om goed je huiswerk te doen, zodat jij het bedrijf kunt kiezen die in jouw ogen de beste voorwaarden heeft.

Voor wie is factoring geschikt?

FreelanceFactoring maakt factoring een geschikte financieringsvorm voor freelancers, ZZP’ers en klein MKB’ers. Ook startende ondernemers kunnen gebruik maken van factoring. Het is van belang dat facturen gebaseerd zijn op afgeronde diensten of afgeleverde producten. Daarnaast moet jouw onderneming een Nederlandse entiteit hebben.

Factoring voorwaarden

 • Wij kunnen enkel facturen financieren waarvoor wij een toereikende limiet van onze verzekering hebben ontvangen.
 • Facturen dienen goedgekeurd te zijn door de opdrachtgever.
 • Wij nemen enkel B2B facturen in behandeling.

Factoring ervaringen

Benieuwd naar de factoring ervaringen van onze klanten? Onze klanten beoordelen FreelanceFactoring met een 9 en hier zijn wij trots op! Kijk op FeedbackCompany om al onze klantreviews terug te lezen.

Een selectie uit onze feedback:

Ik heb een goede ervaring met het bedrijf. Er wordt meegedacht en de feedback is vriendelijk.

Altijd snel, goed en op een vriendelijke wijze geholpen.

Vanaf het begin zeer tevreden over de samenwerking met Freelancefactoring. Had ik jaren eerder moeten doen. Ze doen wat ze beloven. Zeer goed.

Kosten factoring

Een veel gestelde vraag is ”wat kost factoring?”. Echter is hier geen concreet antwoord op te geven. Wel kunnen wij je vertellen hoe de prijs wordt berekend, want de kosten van factoring worden gebaseerd op een percentage van het factuurbedrag. Dit percentage wordt de factorfee genoemd.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de factorfee, namelijk:

 1. Afgesproken betalingstermijn.
 2. Het percentage wat je direct uitbetaald wilt hebben.
 3. De verwachtte omzet/factuurbedragen die je onder wilt brengen bij een factoringbedrijf.

1. Afgesproken betalingstermijn

Hoe korter de betalingstermijn, hoe lager de kosten.

2. Het voorfinancieringspercentage

Het voorfinancieringspercentage is het percentage van het factuurbedrag wat je direct uitbetaald wilt krijgen. Hoe hoger dit percentage, hoe meer kosten je betaalt.

3. Verwachtte omzet/factuurbedrag

De hoogte van het factuurbedrag of de omzet heeft invloed op de prijs die je betaald voor factoring. Logischerwijs betaal je een hoger percentage als je een factuurbedrag van 1.000 euro onderbrengt dan dat je betaalt als je een factuurbedrag van 100.000 euro onderbrengt.

Veel factoringbedrijven bieden je vrijblijvende offertes aan. Mocht je voor jouw situatie willen weten wat de kosten zijn kun je gemakkelijk een offerte aanvragen zonder ergens aan vast te zitten.

FreelanceFactoring

FreelanceFactoring is opgericht in 2012. In Rotterdam werken wij dagelijks met een team van collega’s om de verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Wij streven ernaar met al onze klanten mee te denken. Om deze reden bieden wij onze klanten maatwerk aan. Per klant bekijken wij de situatie en welke factoringoplossing hier het beste bij past.

Persoonlijk contact en service vinden wij dan ook zeer belangrijk. Al onze klanten hebben een vaste accountmanager, waardoor een goede klantrelatie opgebouwd kan worden. Onze klanten beoordelen het klantcontact met een 9. Een cijfer waar wij erg trots op zijn!

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte op.