Werkkapitaalfinanciering, wat houdt dat precies in? Hoe kan je zelf je werkkapitaal vergroten en hoe kan je je werkkapitaal laten financieren? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over werkkapitaal verbeteren en werkkapitaalfinanciering.

Werkkapitaal

Allereerst, wat is werkkapitaal? De definitie van werkkapitaal is het verschil tussen kortlopende bezittingen en kortlopende schulden. Je hebt werkkapitaal nodig om aan je dagelijkse verplichtingen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende geld om eventuele lonen uit te betalen, voorraden aan te vullen en aan je betalingsverplichtingen richting leveranciers te voldoen. Toch moet je ervoor waken dat je niet te veel werkkapitaal hebt, want een overschot aan werkkapitaal betekent dat je bijvoorbeeld te veel voorraad hebt en dit is niet bevorderlijk voor je cashflow. Een goede balans is dus heel belangrijk!

Heb je te weinig werkkapitaal? Dan kan je ervoor kiezen voor werkkapitaalfinanciering. Hierbij heb je keuze uit verschillende financieringsvormen. Denk maar eens aan een banklening, een rekening courant krediet of factoring. Over factoring als werkkapitaalfinanciering vertellen wij je later in deze blog meer.

Zo vergroot jij je werkkapitaal

Heb je een tekort aan werkkapitaal? Dan zijn er een drietal factoren die je zelf kan beïnvloeden om je werkkapitaal te vergroten. Dit zijn debiteuren, voorraad en crediteuren. Wij lichten het toe:

Debiteuren

Je vergroot je werkkapitaal als je debiteurenrisico zo laag mogelijk is, want zo schrijf je uiteindelijk minder af. Het debiteurenrisico verlaag je door, voordat je zaken doet met een debiteur, onderzoek te doen naar de financiële situatie van het bedrijf. Dit doe je door de jaarcijfers van een onderneming onder de loep te nemen of door een kredietrapport op te vragen bij bijvoorbeeld een organisatie zoals Graydon. Ook kan je navragen bij bestaande klanten van je debiteur of facturen op tijd betaald worden. .

Het beheer van je voorraad

Een andere manier om werkkapitaal te vergroten is door middel van je voorraadbeheer. Zorg ervoor dat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aansluiten en beperk hierbij je voorraad. Grote voorraden zijn namelijk niet bevorderlijk voor je cashflow. Het is dus belangrijk om je voorraad zo klein mogelijk te houden, maar groot genoeg om aan alle vraag te voldoen. Dit vergt een stukje planning en onderhoud binnen je voorraadbeheer.

Crediteuren

Het is mogelijk om je eigen betalingstermijn(en) te verlengen en je leveranciers dus later te betalen. Echter moet je hier wel mee oppassen. Logischerwijs zullen jouw leveranciers niet blij zijn als zij later betaald worden. Bedenk van tevoren of het de moeite waard is om de relatie met je leveranciers onder druk te zetten.

Houd het in de gaten wanneer de klant niet betaald

Bij de meeste klanten zal je merken dat een te late betaling niks te maken heeft met onwil, maar dat ze het simpelweg zijn vergeten. Zorg daarom voor een betaalherinnering, zodat je jouw klant kan attenderen op de openstaande factuur. Nog steeds niet betaald na meerdere herinneringen? Verstuur dan een aanmaning.

Extra tips om je werkkapitaal te financieren

Wil je zorgen voor een goede werkkapitaalpositie? Dan geven je wij nog extra tips om jouw werkkapitaal te verbeteren:

  • Zorg ervoor dat je administratie op orde is. Dat kan door vaste procedures te hanteren bij de facturatie en het betaalproces.
  • Aansluitend kan je ervoor kiezen om een vast moment per week voor de facturatie in te plannen.
  • Maak het je debiteuren gemakkelijk om te betalen. Bijvoorbeeld d.m.v. Tikkie voor bedrijven of een Ideal-koppeling.
  • Kijk naar wat je kan automatiseren en/of digitaliseren. Op deze manier bespaar je bijvoorbeeld personeelskosten, of de kosten voor extra papier. Indirect leidt dit tot verbetering van je werkkapitaalpositie.
  • Geven leveranciers de mogelijkheid tot korting? Verdiep je in de mogelijkheden welke kortingen leveranciers geven voor ‘vroeg’ betaalde facturen en bekijk of dit een financiële verbetering is.

Financier je werkkapitaal met factoring

Zie je geen mogelijkheden om je werkkapitaal zelf te vergroten? Dan biedt factoring een antwoord als werkkapitaalfinanciering. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald. Factoring biedt naast een directe uitbetaling meer voordelen.

  • Geen debiteurenbeheer
  • Faillissementsrisico is afdekt
  • Geen langlopend contract

 

factoring zzp

Wil je meer informatie over factoring ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Contact Offerte aanvragen