Het was dinsdag weer Prinsjesdag, dé dag waarop de Nederlandse regering de begroting en plannen voor het komende jaar presenteert. Als ZZP’er ben je waarschijnlijk benieuwd wat deze nieuwe maatregelen voor jou betekenen. In deze blog zetten we daarom graag de belangrijkste punten voor je op een rij en geven we handige tips hoe jij je hierop kunt voorbereiden.
1. Zelfstandigenaftrek verder verlaagd
Net als voorgaande jaren wordt de zelfstandigenaftrek in 2024 verder afgebouwd. Dit betekent dat je minder belastingvoordeel hebt en daardoor mogelijk meer belasting betaalt. Het doel van de overheid is om de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner te maken. Voor veel ZZP’ers is dit echter een pijnpunt, omdat de zelfstandigenaftrek een belangrijke stimulans is voor ondernemerschap.
Tip: Houd rekening met deze wijziging in je financiële planning en kijk naar andere manieren om belastingvoordelen te benutten, zoals de oudedagsreserve of investeringsaftrek.
2. Mogelijke veranderingen in de pensioenopbouw
De discussie rondom het pensioen voor ZZP’ers blijft volop in beweging. De overheid wil zelfstandigen stimuleren om meer pensioen op te bouwen, en er wordt zelfs gesproken over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor je maandelijkse lasten.
Tip: Begin nu al met het opbouwen van een eigen pensioen, mocht je dat nog niet doen.
3. Wetgeving rondom schijnzelfstandigheid
De overheid blijft bezig met maatregelen om schijnzelfstandigheid aan te pakken. De Wet DBA is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar er wordt verwacht dat er verder in 2024 meer helderheid komt over de regels en handhaving. Dit kan betekenen dat sommige ZZP’ers hun werkwijze moeten aanpassen om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
Tip: Zorg ervoor dat je contracten en werkomstandigheden goed aansluiten op de regels. Ben je niet zeker of je als echte zelfstandige wordt gezien? Overleg met een fiscalist of juridisch expert.
4. Stijgende lasten: houd je cashflow gezond
Met de oplopende inflatie en hogere kosten voor levensonderhoud, worden veel zelfstandigen geconfronteerd met stijgende lasten. Dit kan een druk leggen op je liquiditeit en financiële planning.
Tip: Zorg voor een goede cashflow door op tijd te factureren. Daarnaast kan je ook gebruik maken van factoring om je cashflow gezond te houden. Door middel van factoring krijg je direct je factuen uitbetaald en hoef jij je geen zorgen te maken over late betalingen van opdrachtgevers, dat regelen wij voor je.
Hoe kan factoring jou helpen?
Bij FreelanceFactoring begrijpen we dat financiële onzekerheden in tijden van inflatie zoals deze een grote impact kunnen hebben op jouw zelfstandige bestaan. Daarom bieden wij je graag een helpende hand. Zo heb jij meer tijd om je te focussen op het groeien van je bedrijf, terwijl wij zorgen voor een stabiele cashflow.
🔍 Meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe factoring jou kan ondersteunen.