Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarmee je door directe uitbetaling van facturen, je cashflow verbetert. Op de betalingstermijnen die je opdrachtgevers hanteren hoef je niet meer te wachten. Hierdoor is er direct beschikking over geld waar je hard voor hebt gewerkt. Dit geld kan meteen weer geïnvesteerd worden of gebruikt worden om gewoonweg te leven.

Factoring

FreelanceFactoring betaalt niet alleen direct je facturen uit, maar neemt daarnaast het debiteurenbeheer over en verzekerd het faillissementsrisico. Dit biedt je, als ondernemer, meer vrijheid om je te richten op het ondernemen zelf en geeft zekerheid. In de regel is factoring snel geregeld. Waar je bij het afsluiten van een rekening courant of banklening rekening moet houden met een doorlooptijd van enkele weken is factoring binnen enkele dagen geregeld.

American factoring

Er zijn twee verschillende soorten factoring van elkaar te onderscheiden. De eerste is de vorm welke FreelanceFactoring aanbiedt; american factoring. Bij american factoring betaal je kosten per factuur. Dit maakt het mogelijk om factoring in te zetten voor een factuur of een debiteur. Het maakt american factoring dus een hele flexibele vorm van financiering, waarbij je zelf de regie in handen houdt. Ook betaal je nooit teveel, omdat je kosten per factuur betaald weet je zeker dat je enkel betaald voor hetgeen wat jij nodig hebt.

Traditionele factoring

De andere vorm wordt traditionele factoring genoemd. Bij traditionele factoring wordt je gehele debiteurenportfolio uit handen genomen. Je betaald een percentage over je omzet als factoring kosten. Traditionele factoring is niet flexibel. Dit betekent dat je verplicht bent om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen. Het voordeel hiervan is wel dat je gehele administratie via het factoring bedrijf verloopt.

Op het moment dat je factoring overweegt is het goed om te bekijken welke vorm van factoring het beste bij je past. Wil je liever niet vast zitten aan een langlopend contract? Dan is american factoring een betere keuze, maar ben je op zoek naar zekerheid dan kan traditionele factoring beter bij je passen.

Overname faillissementsrisico

Wij verzekeren het faillissementsrisico van je debiteuren. Op het moment dat één van je debiteuren failliet gaat ben jij hier 90% voor gedekt. Dit geeft je zekerheid en kan je net dat steuntje in de rug geven om een opdracht wel aan te nemen.

Debiteurenbeheer uitbesteden

Voor de facturen, welke door FreelanceFactoring zijn overgenomen, wordt het debiteurenbeheer overgenomen. Wij voeren het debiteurenbeheer op een nette en professionele manier uit. Als klant ben je op de hoogte van de genomen acties door middel van je eigen inlogomgeving.

Hoe werkt het?

De werkwijze is simpel. FreelanceFactoring betaald jou de factuur, waarna je klant betaald aan FreelanceFactoring. De factuur upload je, in eigen lay-out, in je persoonlijke factoringportal. De enige wijziging die je aanbrengt is het rekeningnummer. Wij betalen jouw factuur binnen 24 uur uit, ongeacht de betalingstermijn van je klant. De administratieve afhandeling van de factuur nemen wij over. Op het moment dat de betaling van je klant niet binnen de betalingstermijn binnenkomt voeren wij het debiteurenbeheer uit. Dit scheelt je een hoop tijd en kan je ook een hoop stress besparen.

Wat is factoring?

De voor en nadelen van factoring

Factoring kent vele voordelen:

  • Binnen 24 uur beschikking over je geld.
  • Je klanten worden van te voren gecontroleerd op kredietwaardigheid. Dit verlaagd het risico op wanbetaling.
  • Geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer.
  • Bij onterechte wanbetaling ben je verzekerd tegen het risico op faillissement.

Ook zijn er enkele nadelen te bedenken:

  • Je geeft het factoring bedrijf waar je mee samen werkt veel inzicht in je onderneming. Zorg ervoor dat je de keuze maakt voor een betrouwbare factoring partner.
  • Aan het gebruik van factoring zitten kosten verbonden.

Keuze factoringmaatschappij

Op het moment dat je hebt besloten om gebruik te maken van factoring en je een keuze hebt gemaakt voor welke vorm je kiest, dan is het zaak om een geschikte factoringmaatschappij te vinden. Op internet is er veel informatie te vinden van verschillende aanbieders. Belangrijk om te weten is dat ieder factoringbedrijf zijn eigen werkwijze heeft. Zo verschilt het per bedrijf of het debiteurenbeheer wordt overgenomen en of het faillissementsrisico wordt verzekerd. Daarnaast kan er ook in de kostenstructuur verschil zitten. Sommige bedrijven hanteren bijvoorbeeld inschrijfkosten of administratiekosten. Het is dus belangrijk om goed je huiswerk te doen, zodat jij het bedrijf kan kiezen welke voor jou de beste voorwaarden hanteert.

Voor wie is factoring geschikt?

FreelanceFactoring maakt factoring een geschikte financieringsvorm voor freelancers, ZZP’ers en klein MKB’ers. Ook startende ondernemers kunnen gebruik maken van factoring. Het is van belang dat facturen gebaseerd zijn op afgeronde diensten of afgeleverde producten. Daarnaast moet jouw onderneming een Nederlandse entiteit te hebben.

Enkele voorwaarden

  • Wij kunnen enkel facturen financieren waarvoor wij een toereikende limiet van onze verzekering hebben ontvangen.
  • Facturen dienen goedgekeurd te zijn door de opdrachtgever.
  • Wij nemen enkel B2B facturen in behandeling.

 FreelanceFactoring

FreelanceFactoring is opgericht in 2012. In Rotterdam werken wij dagelijks met een team van collega’s om de verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Wij streven ernaar met al onze klanten mee te denken. Met deze reden bieden wij onze klanten dan ook maatwerk aan. Per klant bekijken wij de situatie en welke factoringoplossing hier het beste bij past.

Persoonlijk contact en service vinden wij dan ook zeer belangrijk. Al onze klanten hebben een vaste accountmanager, waardoor er een goede klantrelatie opgebouwd kan worden. Onze klanten beoordelen het klantcontact met een 9. Een cijfer waar wij erg trots op zijn!

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte op.