Waarschijnlijk heb je een prachtig idee voor een startende onderneming en verwacht je dat dit een groot succes gaat worden. Van een bedrijfspand tot de marketing & sales, je hebt het helemaal uitgedacht! Je bent klaar om vol ambitie je eigen bedrijf te starten, maar goede ideeën kosten geld. Hoe ga je jouw startende onderneming financieren?

Om een handje te helpen, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Sluit een lening af bij de bank

De meest voor de hand liggende manier om aan financiering te komen, is een lening bij de bank. Banken geven echter niet zomaar een lening, zeker niet als het gaat om een startende onderneming financieren. Banken willen hun risico’s zo veel mogelijk beperken. Het is aan jou om de bank te overtuigen zaken te doen.

In de meeste gevallen vragen banken je om een ondernemingsplan op te stellen. Een ondernemingsplan is een uitgebreid plan dat een duidelijk beeld geeft van de verwachtingen en het toekomstperspectief van je bedrijf. De bank wil weten hoe jij ervoor gaat zorgen dat jouw bedrijf rendabel wordt. Hierbij is een financiële analyse van groot belang, maar ook marketing speelt hierin een rol. Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken, dus besteedt hier genoeg tijd en aandacht aan.

2. Beroep je op een borgstelling door de overheid

Kan je de bank geen zekerheid bieden en denk je niet zomaar een lening te kunnen krijgen, dan is er nog een andere oplossing: kleine ondernemingen kunnen zich beroepen op de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf. Hierbij staat de overheid garant voor een deel van je lening. Dit maakt het makkelijker om een lening uitgekeerd te krijgen.
Wil je meer informatie over de borgstelling?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

3. Kijk naar particuliere investeerders

Wil je liever niet met banken in zee gaan, dan kan je beroep doen op particuliere investeerders, ook business angels genoemd. Dit zijn personen of bedrijven die over veel financiële middelen beschikken. Zij zijn bereid hun geld te investeren in innovatieve bedrijven en hierbij zijn zij ook bereid hulp te bieden bij het financieren van een startende onderneming.

Het voordeel van deze financieringsvorm is, dat de investeerders niet alleen hun financiële middelen, maar ook hun kennis en ervaring delen. Deze investeerders zijn vaak (voormalige) ondernemers. Het nadeel van deze financieringsvorm is, dat de investeerders graag inspraak willen hebben in je bedrijf. Dit geldt vaak voor de totale levensduur van je bedrijf.
Wil je meer informatie over particuliere investeerders? Kijk dan op de website van het Business Angels Netwerk.

Business Angels Netwerk Nederland

4. Crowdfunding

Hoogstwaarschijnlijk heb je de term crowdfunding wel eens voorbij horen komen. Crowdfundig wordt steeds populairder en wil zeggen dat jij je richt op een grote groep mensen om in je bedrijf te investeren. Op crowdfunding websites worden ondernemers en particuliere investeerders bij elkaar gebracht. Hier kan je jouw idee presenteren en mensen kunnen daar vervolgens in investeren. Zo kan je, met behulp van kleine investeringen door een grote groep mensen, alsnog aan genoeg kapitaal komen.

5. Familie en vrienden

Een andere manier om aan financiering te komen, is door geld te lenen van familie en vrienden, alleen niet iedereen heeft hier de mogelijkheid toe. Daarnaast zijn veel ondernemers angstig voor spanningen en onduidelijkheden die een dergelijke lening met zich mee kunnen brengen.

Door afspraken vast te leggen in officiële documenten, kan dit voorkomen worden. De partijen kunnen dan bij onduidelijkheden altijd terugvallen op de eerder gemaakte afspraken. Bovendien is zo’n soort lening makkelijker te verkrijgen dan bijvoorbeeld een banklening. Vooral voor kleine ondernemingen, waarvan de financieringsbehoefte beperkt is, kan dit een oplossing bieden.

6. Financieringsmix

De beste manier om aan kapitaal te komen, is door gebruik te maken van een financieringsmix. Dit betekent dat je verschillende financieringsvormen combineert. Vaak is één financieringsbron niet voldoende om het volledige bedrag te financieren. Door gebruik te maken van zowel een banklening, als andere financieringsmiddelen, kan je wel aan het volledige bedrag komen. Daarnaast zijn banken eerder bereid je een lening te verschaffen wanneer je meerdere investeerders hebt.

7. Factoring

Voor (startende) bedrijven kan het vervelend zijn als debiteuren een lange betaaltermijn hanteren. Je wacht op de betalingstermijn van je opdrachtgever, terwijl je dat geld goed kan gebruiken om je onderneming te laten groeien, investeringen of inkopen te doen. Factoring biedt je hierbij de oplossing. Factoringmaatschappijen financieren facturen voor. De factoringmaatschappij koopt de factuur over, betaalt deze direct aan je uit en wacht zelf op het betaaltermijn van je debiteur. Hierdoor komt je werkkapitaal niet vast te zitten en kan je direct verder investeren & groeien!

wat is factoring

Contact Offerte aanvragen