Een betalingstermijn kan ervoor zorgen dat jij, als zzp’er, in een financiële spagaat wordt gedreven. Bij een te late betaling van een factuur kan deze spagaat een pijnlijke situatie veroorzaken.
Bedrijven in Nederland nemen gemiddeld 40 tot 45 dagen de tijd om een factuur te betalen. Dit terwijl de meeste bedrijven een betaaltermijn van 30 dagen hanteren. Voor veel ondernemers betekent dit dat ze te lang op hun geld moeten wachten. Vooral grotere bedrijven hebben een uitgekiende cashflow strategie en betalen vaak pas na 60 dagen.
Als zzp’er mis je dan de onderhandelingskracht om te eisen dat de betalingstermijn wordt teruggebracht naar een, voor jou, acceptabel aantal dagen. In zo’n geval is het kiezen of delen, je accepteert de betaaltermijn of je zoekt een andere opdracht.
Een mooie opdracht bij een groot bedrijf kan ondernemers in een “financiële spagaat” drijven. De opdrachtgever hanteert een betalingstermijn van 45 dagen terwijl toeleveranciers binnen 30 dagen betaald willen worden. Deze toeleveranciers moeten in dat geval uit eigen zak worden voorgefinancierd waardoor alle ruimte om te investeren in nieuwe projecten wegvalt of waardoor er niet genoeg geld is om nog salaris uit te keren. Ondanks de mooie opdracht kan deze “spagaat” een stress situatie opleveren.
Mag je als ZZP’er een korte betalingstermijn hanteren?
Als ZZP’er mag je een korte betalingstermijn hanteren. Het is alleen niet zo dat jouw opdrachtgever deze hoeft na te leven. Als jouw opdrachtgever namelijk in het contract of algemene voorwaarden opneemt dat zij een betalingstermijn van 30 dagen hanteren in plaats van jouw betalingstermijn van 14 dagen dan geef je met het tekenen hiervan toestemming voor de betalingstermijn van 30 dagen. Wil je dat je opdrachtgever zich aan jou aanpast dan zal je dit vooraf af moeten spreken en vast moeten leggen. Houd er hierbij wel rekening mee dat voor veel grotere bedrijven een kortere betalingstermijn simpelweg niet mogelijk is door de processen waar de factuur doorheen gaat.
Waarom kies je voor een korte betalingstermijn?
Het liefste wil je natuurlijk de financiële spagaat voorkomen en wil je ervoor zorgen dat je betaald wordt voordat je leveranciers betaald moeten worden. Het is dus in veel gevallen prettig als je een kortere betalingstermijn hanteert, omdat je op deze manier minder lang op je geld moet wachten en het geld al op je rekening hebt staan voordat je jouw leveranciers moet betalen.
Je kunt de financiële spagaat aan twee zijden voorkomen:
- Aan de ene kant door een kortere betalingstermijn te hanteren
- Aan de andere kant kan je natuurlijk ook met je leveranciers in gesprek gaan om een langere betalingstermijn af te spreken
Tips om te zorgen voor een betaling binnen de betalingstermijn
Natuurlijk zijn er verschillende opties en tips om deze stresssituatie te voorkomen. Om er een paar te noemen:
- Maak gebruik van nette, overzichtelijke facturen met daarop alle benodigde informatie. Informeer op voorhand bij de opdrachtgever of deze nog specifieke factuureisen heeft zoals een PO-nummer of contractnummer
- Onderbouw de factuur met een opdrachtenbon of akkoord van de opdrachtgever
- Overweeg het aanbieden van leverancierskorting als de factuur wordt betaald op het moment dat jij dat wilt
- Maak gebruik van de diensten van een factoringbedrijf om facturen, ongeachte de betaaltermijn van de opdrachtgever, direct uitbetaald te krijgen.
Gelukkig zijn bovenstaande tips zeker niet altijd nodig. Veel bedrijven betalen facturen binnen de betalingstermijn uit en hebben zelfs een policy om zzp’ ers zo snel mogelijk uit te betalen. Voor de keren dat dit niet het geval is, is onze belangrijkste tip om vooraf te anticiperen zodat een spagaat kan worden voorkomen.
Heb je al aan factoring gedacht?
Factoring kan je helpen de betalingstermijn van je opdrachtgever te overbruggen. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald en beland jij niet in een financiële spagaat.
Wil je meer weten over factoring?