Incasso betekent ”het incasseren van geld”. Dagelijks spreken wij veel ondernemers en merken wij dat het niet altijd duidelijk is wat incasso precies is en vooral wanneer dit ingezet kan worden. Wij vertellen je meer over het incassotraject.
Je start met het debiteurenbeheer
Zodra een factuur te laat betaald wordt is het belangrijk om te starten met het debiteurenbeheer. Het debiteurenbeheer kent vele vormen, maar in de norm stuur je een herinnering, een aanmaning, een in gebreke stelling en heb je telefonisch contact met je klant over de status van de factuur. De laatste stap van het debiteurenbeheer is een in gebreke stelling. Hierna zijn je kaarten betreft het debiteurenbeheer in principe gespeeld. Blijft jouw factuur hierna nog steeds onbetaald? Dan kan je de keuze maken om gebruik te maken van een incassobureau. Let er hierbij op dat je het debiteurenbeheer doorlopen moet hebben alvorens je een incassotraject kan starten.
Start incassotraject
Je hebt ervoor gekozen om een incassobureau in te schakelen. Wat kan je nu verwachten? Je start met het zogenaamde minnelijke incassotraject. Bij het minnelijke traject is nog geen sprake van deurwaarders, rechters of andere juridische aspecten.
Laten we voorop stellen dat ieder incassobedrijf zijn of haar eigen werkwijze heeft. Het start vaak met een brief naar je klant toe. In deze brief is toegelicht dat de factuur is overdragen ter incasso en dat de bijbehorende kosten voor jouw klant zijn portemonnee zijn. Vaak kan een klant tegen geringe kosten de factuur binnen een zeer korte periode voldoen, maar doet de klant dit niet lopen de kosten fors en snel op.
Het incassobureau wilt een factuur betaald zien. De relatie die jij met je klant hebt zal hier niet gespaard blijven. Nu is het natuurlijk de vraag of dat je nog wat waard is gezien je de stap hebt genomen om voor een incassotraject te kiezen en hierbij extra kosten voor je klant komen kijken. Incassobureaus staan erom bekend dat ze met een gestrekt been de wedstrijd in gaan en ondanks dat dit per bureau zal verschillen is het natuurlijk wel zo dat een incassobureau er baat bij heeft als een factuur betaald wordt.
Wat kost een incassotraject?
Een incassobureau heeft hier baat bij, omdat het ten eerste natuurlijk bijdraagt aan een goede naam. Een bureau die 1 op de 3 facturen alsnog betaald krijgt klinkt natuurlijk beter dan een bureau waarbij de kans 1 op de 10 is. Daarnaast verdiend het incassobureau zijn centjes als er betaald wordt. Jij betaald een incassobureau in sommige gevallen een bedrag om een case op te starten of een andere vorm van opstartkosten. Andere bureaus werken op no cure, no pay basis. De daarnaast berekende kosten zijn voor jouw klant. Jouw klant moet dus betalen, wilt het incassobureau betaald krijgen.
Stappen na een minnelijke incassotraject
Mocht het minnelijke incassotraject zijn vruchten niet afwerpen dan kan je verder gaan met het gerechtelijke traject. Het gerechtelijke traject start met een dagvaarding. Hierin krijgt je klant een datum dat hij of zij bij de rechter moet verschijnen. Het geschil verloopt vanaf dit punt dus via de rechter. Stappen die bij een gerechtelijk traject horen zijn bijvoorbeeld beslaglegging of een aanvraag tot faillissement van je klant.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk is het incassotraject er eentje die je liever niet in gaat. Op voorhand kan je de nodige maatregelen nemen om de kans op een onbetaalde factuur te verkleinen. Denk maar eens aan het uitvoeren van kredietchecks op je klant of door gebruik te maken van factoring.