Het risico op faillissement hoort bij het ondernemersrisico. Op voorhand kan je dit risico verkleinen door je klant te controleren op bijvoorbeeld jaarcijfers of ervaringen uit de markt. Helaas is en blijft er altijd een risico bestaan dat je klant failliet gaat. Hoe ga je hier mee om als ondernemer?
Naar aanleiding van onderzoek van het CBS is gebleken dat het aantal faillissement wederom gestegen is. Als ondernemer loop je een risico dat jouw klant failliet gaat, maar wat als dit ook daadwerkelijk gebeurd? Hoe vang jij dit op?
Hoe verloopt een faillissement?
Laten we beginnen bij het begin. Je factuur wordt niet betaald. Na contact met je klant begin je de situatie te wantrouwen. Het begint vaak met smoesjes en beloften dat de factuur nu echt betaald gaat worden, maar telkens blijkt de belofte een loze te zijn.
Je hebt het debiteurenbeheer doorlopen en je factuur blijft onbetaald. Het vervolg is dat je een incassobureau of deurwaarder inschakelt. Het grootste verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is dat een deurwaarder dwangmiddelen kan opleggen en een gerechtelijke procedure kan opstarten. Als ook deze poging niets oplevert kan je ervoor kiezen om faillissement voor je klant aan te vragen.
Om zelf faillissement voor je klant aan te vragen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Er moeten minstens twee schuldeisers zijn.
- Er zijn minstens twee schulden, waarvan een direct opeisbaar.
- De klant betaald helemaal niet.
- De aanvraag dient via een advocaat te verlopen.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat andere schuldeisers je klant failliet laat verklaren of dat je klant zelf een faillissement aanvraagt. Wat is na de aanvraag van het faillissement het vervolg? En wordt jouw factuur nog betaald?
Je klant is failliet
Je klant wordt failliet verklaard. In dit proces komt de curator om de hoek te kijken. De curator wordt door de rechtbank aangesteld. Het is de taak van de curator om het faillissement zo netjes mogelijk af te wikkelen en de belangen van de schuldeisers te behartigen.
Over het algemeen vallen de volgende werkzaamheden onder die van de curator:
- Overzicht van vermogen en schulden
- Afwikkeling personeel
- Afwikkeling van de inboedel
- Onderzoek naar fraude of wanbeleid
- Uitkering van de schuldeisers
Het laatste onderdeel uitkering van de schuldeisers is belangrijk voor jou. Hier wordt bepaald en bekeken welke schuldeisers betaald worden. Je krijgt in deze te maken met preferente schuldeisers. Preferente schuldeisers worden als eerste betaald. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV of de Sociale Dienst. Vervolgens zijn banken met pand of hypotheekrechten aan de beurt en als laatst volgt de normale schuldeiser.
Jij, als normale schuldeiser, staat dus onderaan de lijst om betaald te worden. Begrijpelijk is dat de kans groot is dat jouw factuur onbetaald blijft. Simpelweg, omdat er vaak niet genoeg gelden over zijn om alle schuldeisers te voldoen.
Een faillissement van je klant is niet wenselijk. Op het moment dat je zelf een faillissement aanvraagt voor een klant dan is dit vaak meer een principe kwestie dan een manier om jouw factuur betaald te krijgen.
Onderneem met zekerheid
Bovenstaande situatie is niet wenselijk, omdat de kans groot is dat je uiteindelijk achterblijft met een onbetaalde factuur. En dan komen de extra kosten er nog bij die je gemaakt hebt voor het traject naar het faillissement. Voorkom dit door gebruik te maken van factoring. Bij FreelanceFactoring worden niet alleen jouw facturen direct betaald, maar zijn jouw facturen ook verzekerd tegen het faillissementsrisico. Onderneem met zekerheid en maak je geen zorgen over de uitbetaling van jouw factuur. Meer weten over FreelanceFactoring? Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.