Een van de meest gestelde vragen die wij te horen krijgen is ‘’wat zijn de kosten van factoring eigenlijk?’’. Dit is een lastige vraag om zo te beantwoorden, omdat de prijs gevormd wordt door verschillende factoren. In dit artikel zullen wij zo duidelijk mogelijk antwoord geven op deze veelgestelde vraag.

Hoe wordt de factorfee berekend?

De kosten van factoring worden berekend als een percentage van het factuurbedrag. Dit is een methode die vrijwel elk factorbedrijf hanteert. De hoogte van het percentage is echter afhankelijk van verschillende factoren.

Welke factoren bepalen de factorfee van factoring?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van factoring bepalen. Met deze factoren is er ook nog eens mogelijkheid tot schuiven, waardoor de prijs kan veranderen. Dit betekent dat de precieze prijs erg afhankelijk is van jouw specifieke situatie. In dit artikel gaan wij verder uit van gemiddeld.

Om inzicht te geven in de kosten van factoring zullen eerst de belangrijkste factoren die de factorfee bepalen worden toegelicht:

  • Factuurbedrag
  • Kredietwaardigheid van de opdrachtgever
  • Betalingstermijn

Factuurbedrag

De hoogte van je factuurbedrag is een factor die bepalend is om de kosten van factoring te vormen. Je begrijpt dat een factorfee van 4% van €100.000 een heel ander verhaal is dan 4% factorfee van €1.000. Een hoger factuurbedrag heeft over het algemeen een lagere factorfee dan een factuur met een lager factuurbedrag.

Kredietwaardigheid van de opdrachtgever

Als je opdrachtgever een slechte kredietwaardigheid heeft dan zal je bij de meeste factorbedrijven niet in aanmerking komen om gebruik te maken van factoring. Soms is de kredietwaardigheid van een opdrachtgever matig en is het geen noodzaak om de klant af te wijzen, maar loopt het factorbedrijf wel een groter risico dan bij een klant met een goede opdrachtgever. Door dit risico kan er een hogere factorfee berekend worden.

Betalingstermijn

Betalingstermijnen zijn erg variërend. Het ene bedrijf heeft een betalingstermijn van 15 dagen terwijl een ander bedrijf 90 dagen hanteert. Als het factorbedrijf een betalingstermijn van 15 dagen overneemt dan kan hier een lager percentage voor worden gerekend dan als de betalingstermijn langer is.

Waar valt er dan te schuiven?

Eerder werd er al benoemd dat met de bovenstaande factoren mogelijkheid is tot schuiven. Als voorbeeld de betalingstermijn. Stel je hebt een betalingstermijn van 60 dagen, maar je hebt het geld pas echt nodig over 30 dagen. Dan kan je zelf 30 dagen van je betalingstermijn afwachten, waarna je de volgende 30 dagen overdraagt aan een factormaatschappij. Op deze manier betaal je een lager percentage, namelijk voor een betalingstermijn van 30 dagen en heb je alsnog eerder beschikking over je geld.

Hetzelfde geld voor je factuurbedrag. Stel je factuurbedrag bedraagt €5.000 en je hebt €3.000 nodig om bijvoorbeeld een investering in je onderneming te doen. Dan kan je ervoor kiezen om in plaats van het gehele factuurbedrag een gedeelte te laten financieren. Hierdoor worden de kosten van factoring lager.

Maar… wat zijn de kosten van factoring?

Nu je hebt gelezen hoe de prijsstelling van factoring in elkaar steekt, is het begrijpelijk dat een vast antwoord op deze vraag niet bestaat. Wel kunnen wij een indicatie geven van de percentages die wij hanteren voor de dienstverlening. Afhankelijk van de bovenstaande factoren ligt het percentage tussen de 3% en 6% van uw factuurbedrag.

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld op basis van 4% factorfee:

  • Factuurbedrag excl. btw €2.500,-
  • Factuurbedrag incl. btw €3.025,-
  • Factoringkosten excl. btw €3.025,- * 4% = €121
  • Factoringkosten incl. btw €121 + 21% btw = €146,41
  • Directe uitbetaling €3.025 – €146,41 = €2878,59

Wij hopen doormiddel van dit artikel wat duidelijkheid te verschaffen in het mysterie rondom de kosten van factoring. Heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons. Wij staan je graag te woord!

Contact Offerte aanvragen

* Dit artikel is gebaseerd op de prijstelling van FreelanceFactoring. Voor meer informatie over de prijsstelling van een ander factorbedrijf raden wij aan contact met hen op te nemen.