Openstaande factuur verkopen

28 september 2017

Openstaande factuur verkopen, heb jij daar weleens over nagedacht? Of wist je überhaupt dat dit kon? Het betekent dat je niet langer afhankelijk bent van de betalingstermijn die gehanteerd wordt door jouw opdrachtgever.

Openstaande factuur

Betalingstermijnen van 30 tot 60 dagen zijn het meest gebruikelijk in Nederland. Vooral bij grotere bedrijven zie je regelmatig langere betalingstermijnen voorbij komen. Dit houdt in dat jij, als ondernemer, de betalingstermijn moet ‘’uitzitten’’, totdat je toegang hebt tot je openstaande factuur of facturen. Vervelend, als je dit geld juist nu nodig hebt om een investering te maken, personeel te betalen, leveranciers te betalen of misschien wel om gewoonweg te leven.

Factuur verkopen

Factoring biedt een oplossing. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald. Het factoringbedrijf wacht op jouw beurt op de betalingstermijn van je opdrachtgever. Doordat jij direct beschikking krijgt over je geld kan je gelijk de uitgaves maken die je wilt maken. Op deze manier kan jij je onderneming door laten groeien en de blijft je cashflow stabiel.

Je openstaande factuur verkopen biedt meerdere voordelen. Zo ontvang je niet alleen direct je geld, maar ook zorgt het factoringbedrijf voor het volgende:

  • Geen omkijken naar de administratieve handelingen van je factuur.

Zo word je debiteurenbeheer overgenomen. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken om het versturen van herinneringen of je klant na te bellen wanneer de factuur eens betaald wordt.

  • Het faillissementsrisico is afgedekt.

Mocht je klant failliet gaan dan ben jij hiervoor verzekerd. Je facturen worden in geval van faillissement alsnog uitbetaald. Als je hier niet voor verzekerd bent dan betekent een faillissement van je klant vaak dat je het factuurbedrag niet meer ontvangt. Een curator zal tijdens een faillissement het geld wat nog in het bedrijf zit verdelen. Wettelijk gezien is er een voorrangslijst opgesteld, waardoor partijen als de belastingdienst het eerste recht dragen. Als crediteur eindig je vaak als laatste op de lijst om nog betaald te krijgen en gezien er waarschijnlijk lang niet genoeg geld in de onderneming van je klant zit betekent dit vaak dat je dit bedrijf moet afschrijven.

  • Automatisch een kredietcheck op je klant.

Als je zaken gaat doen met een nieuwe klant is het aan te raden om vooronderzoek uit te voeren. Vooronderzoek geeft een stukje zekerheid of de klant in staat is om jouw factuur uiteindelijk te betalen. Op het moment dat je gebruik wilt maken van factoring voert het factoringbedrijf een kredietcheck uit op je klant. Als de klant kredietwaardig is bevonden kan je gebruik maken van factoring. Dit betekent dus ook dat je met een gerust hart zaken kan doen, omdat je vooronderzoek door middel van een kredietcheck uitgevoerd is. Ook als blijkt dat het factoringbedrijf je niet kan helpen is dit een teken dat je wat voorzichtiger moet zijn met deze klant. Spreek bijvoorbeeld een kortere betalingstermijn af of zorg ervoor dat je een gedeelte vooraf mag factureren.

FreelanceFactoring

FreelanceFactoring is een factoringbedrijf gericht op ondernemers. Wij begrijpen dat geen één ondernemer hetzelfde is en dat is precies waar onze dienstverlening zich op aanpast. Wij bieden ondernemers maatwerk aan en denken mee. Voor iedere ondernemer doen wij ons uiterste best om de perfecte factoringoplossing te bieden.

Wil jij je openstaande factuur verkopen? Neem gerust contact met ons op voor al je vragen over factoring.