Iedereen in loondienst heeft recht op vakantiegeld. Een werknemer bouwt het hele jaar vakantiegeld op en als werkgever ben jij verplicht dit jaarlijks uit te betalen. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het brutoloon. In de meeste gevallen wordt dit één keer per jaar in de maand mei uitbetaald, maar het is mogelijk om in het CAO andere afspraken te maken over de uitbetaling van het vakantiegeld.
Hoe zorg jij dat je het vakantiegeld van je werknemers kunt uitbetalen?
Het vakantiegeld uitbetalen kan ieder jaar weer voor een financiële uitdaging zorgen. Om deze financiële uitdaging te voorkomen is het belangrijk om het vakantiegeld maandelijks te reserveren. Zo bouw je het vakantiegeld op en heb je dit klaar staan als het moment van uitbetaling voor de deur staat.
Kan ik het uitbetalen van vakantiegeld uitstellen?
Het is mogelijk om een ander betaalmoment af te spreken met je werknemer. Belangrijk hierbij is dat de werknemer schriftelijk akkoord geeft. Een werknemer mag bij het maken van een afspraak over het uitstellen van het vakantiegeld niet onder druk staan en moet het hier dus expliciet mee eens zijn.
5 tips voor het uitbetalen van vakantiegeld
Heb jij financiële problemen of een andere reden waardoor het lastig is om het vakantiegeld uit te betalen? Wij geven je 5 tips die je helpen om het vakantiegeld beter behapbaar te maken.
- Je bent niet verplicht het vakantiegeld in mei uit te betalen
Het vakantiegeld moet in ieder geval eens per 12 maanden uitbetaald worden. Het standaard moment is mei, maar het is mogelijk om met je werknemers een ander moment af te spreken. Hiervoor heb je een schriftelijke overeenkomst nodig. - Bespreek het met je personeel
Heb je financiële problemen waardoor je het vakantiegeld niet kan uitkeren dan is het een mogelijkheid om dit te bespreken met het personeel. Als jouw werknemers een schriftelijk akkoord geven dan kan het betaalmoment van het vakantiegeld uitgesteld worden. Let er hierbij wel op dat werknemers deze keuze zonder druk moeten maken en dus 100% achter hun akkoord moeten staan. - Verdeel het over een jaar
Wist je dat het ook mogelijk is om het vakantiegeld per maand uit te betalen? Als je dit opneemt in het CAO of de arbeidsovereenkomst dan is het mogelijk om het vakantiegeld in zogenaamde termijnen te betalen. Let er wel op dat dit apart aangegeven wordt op de loonstrook. - Verlaag het vakantiegeld waar mogelijk
Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het brutoloon. Betaal jij meer? Dan is het een overweging om het percentage te verlagen, maar naar niet minder dan de verplichtte 8%. Bedenk wel dat een verlaging van het vakantiegeld geen positieve verandering is voor het personeel. Een goede communicatie en nette vastlegging van de verlaging is hierbij wenselijk. - Betaal het vakantiegeld door jouw openstaande facturen te verkopen
Zit je financieel even in de knel en wil je jouw personeel hier niet mee belasten? Overweeg dan om je facturen te verkopen. Dit heet factoring. Door gebruik te maken van factoring worden je facturen direct uitbetaald en hoef je dus niet te wachten op de betalingstermijn die je met de opdrachtgever hebt afgesproken. Jij ontvangt dus direct geld wat je kan besteden om het vakantiegeld uit te betalen.
Wat als ik het vakantiegeld te laat betaal?
Het te laat betalen van vakantiegeld gaat niet zonder consequenties. Werknemers staan dan in hun recht om een verhoging van maximaal 50% te eisen. Voorkom deze situatie door met je werknemers een schriftelijke overeenkomst op te stellen waarbij je een latere betaaldatum van het vakantiegeld afspreekt.
Verkoop je facturen en ontvang je geld binnen 24 uur!
Heb je facturen die je nog uit moet sturen? Verkoop deze dan aan een factoringbedrijf. Deze facturen krijg je binnen 24 uur uitbetaald waarna jij het vakantiegeld kan uitbetalen. Het gebruik van factoring biedt meer voordelen:
- Geen debiteurenbeheer. Jouw factuur wordt volledig uit handen genomen, waardoor jij tijd hebt om je te focussen op het ondernemen.
- Geen faillissementsrisico. Dit geeft je de zekerheid dat je facturen uitbetaald worden mocht je opdrachtgever failliet gaan.
- Geen langlopend contract. Hierdoor maak jij gebruik van factoring wanneer het jou uitkomt.