Factoring bestaat in meerdere varianten. De belangrijkste twee soorten factoring zijn te onderscheiden in traditionele factoring en american factoring. Als factoring een geschikte financieringsvorm voor jou is dan is het goed om te lezen welk soort factoring het beste bij jou en je onderneming past.
Traditionele factoring
De naam traditionele factoring verraad het al een beetje. Traditionele factoring is namelijk de eerste vorm van factoring die is ontstaan. Bij traditionele factoring wordt het gehele debiteurenportfolio overgedragen aan de factormaatschappij. De kosten voor deze vorm van factoring worden berekend door een percentage over de gehele omzet te berekenen. Traditionele factoring wordt dan ook vaak gezien als een alternatief voor een bancaire lening.
Je bent in deze variant weinig flexibel, omdat het factoringbedrijf bepaald welk deel van jouw debiteuren in aanmerking komen voor factoring. Oorspronkelijk werd deze vorm van factoring gebruikt door grote organisaties (corporates). Deze grote organisaties geven voorkeur aan het gemak en geven minder om flexibiliteit.
Voordelen traditionele factoring
- Zekerheid: je gaat in de meeste gevallen een samenwerking voor langere periode aan. Dit geeft je zekerheid.
- Makkelijke administratie: als het gehele debiteurenportefeuille via een factoringbedrijf verloopt scheelt dit in je administratie. Immers al jouw facturen verlopen via één punt en dat is wel zo makkelijk.
Nadelen traditionele factoring
- Geen flexibiliteit: alles verloopt via het factoringbedrijf. Je hebt hier dus geen keuze in.
- Lange looptijd om klant te worden: voordat je bedrijf gebruik kan maken van traditionele factoring worden jouw onderneming en debiteuren grondig gecontroleerd. Dit kan resulteren in een lange looptijd voordat je daadwerkelijk gebruik kan maken van de dienst.
- Hoge omzeteisen: traditionele factoringbedrijven stellen vaak hoge omzeteisen aan een onderneming. Hierdoor is traditionele factoring niet geschikt voor kleinere ondernemingen.
American factoring
Bij American factoring wordt i.p.v. een percentage over de hele omzet een percentage per factuur berekend. Binnen deze variant koopt het factoringbedrijf jouw factuur, waarbij jij zelf bepaald welke factuur je wel of niet overdraagt. Jij houdt in deze variant de regie over je facturatie. Hierbij is het wel belangrijk dat je administratief goed orde houdt tussen de facturen die je zelf uitstuurt en de facturen die via het factoringbedrijf verlopen.
Voordelen american factoring
- Flexibiliteit: je bepaalt zelf welke facturen je wel en niet overdraagt aan factoring. Hierdoor heb je de regie in eigen hand.
- Geen omzeteisen: bij american factoring wordt vaak niet naar een minimale omzet gekeken. De kredietwaardigheid van de opdrachtgever is hierbij belangrijker.
- Snel geregeld: american factoring kan al binnen een paar dagen geregeld zijn.
Nadelen american factoring
- Opletten bij de administratie: je moet zelf goed bijhouden welke facturen wel en welke facturen niet via factoring verlopen.
- Kosten: de kosten per factuur zijn relatief iets hoger dan als je gebruik maakt van traditionele factoring.
De verschillen tussen de soorten factoring op een rijtje:
Wil je meer informatie over traditionele factoring of american factoring? Neem gerust contact met ons op. Wij informeren je graag over de verschillende soorten factoring en adviseren je vrijblijvend over welke vorm van factoring het beste bij je past.