Er zijn verschillende vormen van factoring. Zo is er traditionele factoring en American factoring. Bij traditionele factoring breng je de gehele omzet onder bij de factoringorganisatie en betaal je een percentage over je behaalde jaaromzet. De vorm van factoring die FreelanceFactoring aanbiedt is American factoring. Bij American factoring verkoop je facturen per stuk. Dit wil zeggen dat je per factuur de keuze hebt of je deze wilt overdragen aan de factoringorganisatie.

Wat is American factoring?

Stel dat jij 15 facturen per maand de deur uit stuurt, maar je eigenlijk maar voor 4 facturen een voorfinanciering nodig hebt. Dan betaal je in het geval van traditionele factoring eigenlijk ”teveel”, want je maakt gebruik van een dienst waar je niet alles van nodig hebt. Door gebruik te maken van American factoring kan je zelf bepalen welke facturen je instuurt. In dit voorbeeld zou je enkel de kosten betalen over de 4 ingediende facturen. Dit in tegenstelling tot traditionele factoring waarbij je verplicht bent je gehele omzet bij de factoringorganisatie onder te brengen.

De voordelen

American factoring is flexibel

Het grote voordeel van American factoring is dat je het enkel gebruikt voor wat je nodig hebt. Je behoudt zelf de regie, want jij bepaalt zelf welke je facturen indient. De kosten betaal je ook enkel over de ingediende facturen. American factoring is bij FreelanceFactoring ten allen tijde per direct op te zeggen. Je zit niet vast aan langlopende contacten. Dit betekent dat je factoring ook éénmalig kan uitproberen.

Verschillende voorwaarden

Het draait bij American factoring om de kredietwaardigheid van je opdrachtgevers. Hierdoor zijn er bij American factoring geen minimale omzet vereisten van jou als klant vereist. Dit in tegenstelling tot traditionele factoring, waarbij vaak een minimum jaaromzet vereist wordt.

American factoring v.s. Traditionele factoring

Verschillen tussen American factoring en traditionele factoring

 • Risicospreiding

  Het is mogelijk dat een klant niet door de kredietwaardigheidscheck heen komt. Als blijkt dat de financiële positie van je klant niet goed is ontvang je een afwijzing van de factoringorganisatie. Aan de ene kant kan je dit als vervelend ervaren, omdat je dan zelf dient te bepalen of je het risico wilt lopen. Wij zien dit liever als een voordeel, want als jouw klant niet kredietwaardig blijkt te zijn kan je jezelf afvragen of je wel voor deze klant aan de slag wilt gaan en daardoor het bijbehorende risico wilt lopen.Bij traditionele factoring wordt er basis van jouw gehele debiteurenportfolio bepaald of je gebruik kunt maken van factoring. Bij deze vorm van factoring zal je minder snel meemaken dat een klant niet wordt aangenomen. Dit komt doordat factoringbedrijven gebruik maken van risicospreiding over jouw gehele debiteurenportfolio.

 • Debiteurenbeheer

  FreelanceFactoring neemt het debiteurenbeheer van je over. Dit scheelt jou als ondernemer een hoop tijd en kopzorgen. Onze klanten hoeven namelijk hun uitstaande facturen niet te monitoren, geen herinneringen te versturen en niet achter hun facturen aan te bellen. Wij doen dit voor hen op een nette en professionele manier, waarbij je als klant 24/7 inzicht hebt in de status van je facturen door middel van je eigen factoringportal.

 • Keuze factoringmaatschappij

  Besluit je om gebruik te maken van factoring dan is het verstandig om wat onderzoek te doen naar de verschillende factoringbedrijven. Ieder bedrijf stelt namelijk zijn eigen voorwaarden. Het is aan te raden te zoeken naar het factoringbedrijf welke de voorwaarden hanteert die het beste aansluiten bij jouw onderneming.

 • De doorlooptijd

  De doorlooptijd verschilt per vorm van factoring. Je kunt je voorstellen dat deze langer is bij traditionele factoring, omdat je daar meer documentatie over je eigen onderneming moet aanleveren. Dit kost meer tijd om door te nemen en de looptijd zal hierdoor langer zijn.American factoring kan snel geregeld zijn. In de regel kost het ongeveer 1 tot 3 dagen om klant te worden van een American factoringbedrijf. Dit is voornamelijk afhankelijk van hoe snel je zelf je documenten aanlevert en terugstuurt.

Voor wie is American factoring geschikt?

American factoring is geschikt voor iedere ondernemer, mits hij kredietwaardige opdrachtgevers heeft. Bij traditionele factoring worden er iets meer eisen gesteld. Startende ondernemers zullen minder makkelijk gebruik kunnen maken van traditionele factoring, omdat er vaak minimale omzetvereisten zijn. Dit is bij American factoring niet het geval, dus ook een startende onderneming zal mogelijk gebruik kunnen maken van de dienst.

Op het moment dat je gebruik wilt maken van American factoring is de belangrijkste voorwaarde dat de opdrachtgever kredietwaardig is. Veel bedrijven die American factoring aanbieden maken gebruik van een kredietverzekering. Een kredietverzekering controleert de kredietwaardigheid van bedrijven en geeft hier zogenaamde limieten op af. Als er een limiet afgegeven wordt op het bedrijf zijn je facturen verzekerd tegen het risico op faillissement van je opdrachtgever.

Bij traditionele factoring wordt er gekeken naar de financiële situatie van je opdrachtgevers, maar ook naar jouw eigen financiële positie. Hier wordt naar gekeken, omdat bij traditionele factoring het risico bij de klant ligt. Bij faillissement van jouw klant(en)wordt dit verrekend met andere facturen. Begrijpelijk is dat een factoringmaatschappij dan een zekerheid nodig heeft dat jijzelf een goede financiële positie hebt.

Kosten van American factoring

Zie hieronder een rekenvoorbeeld van een factuur van € 2.500,- euro (ex. btw), op basis van 2% factorfee:

 • Het totale factuurbedrag incl. btw is € 3.025,- euro
 • De factoringkosten excl. btw is € 3.025,- x 2% = € 60,50 euro
 • De factoringkosten incl. btw is € 60,50 + 21% btw = € 73,20 euro
 • De directe uitbetaling bedraagt € 3.025 – € 73,20 = € 2.951,80 euro

Heb jij interesse in American factoring? Neem eens contact met ons op. Wij helpen dagelijks ZZP’ers en klein MKB’ers met het voorfinancieren van facturen. Onze dienstverlening is flexibel. Hierdoor kunnen wij onze klanten maatwerk aanbieden. Waar de bank ”nee” zegt denken wij verder met je mee.

Contact Offerte aanvragen