De debiteurentermijn geeft antwoord op de vraag ‘’binnen hoeveel tijd worden jouw facturen betaald’’. Het geeft daarnaast inzicht in de cashflow van je onderneming. Dit is handig om bijvoorbeeld toekomstige investeringen te plannen.
Wat is een debiteurentermijn?
De debiteurentermijn is de tijd tussen het versturen van je factuur en het moment dat deze daadwerkelijk betaald wordt. Als ondernemer wil je natuurlijk dat je debiteurentermijn zo laag mogelijk is. Een lager debiteurentermijn betekent immers ook sneller toegang tot je geld.
Wat is een goede debiteurentermijn?
Een goede debiteurentermijn is voor iedere onderneming anders, maar een goede houvast is dat je debiteurentermijn gelijk loopt met de gemiddelde betalingstermijn die je hebt afgesproken met je klanten. Hierbij is alles wat onder de gemiddelde betalingstermijn uitkomt positief, want dat betekent dat je gemiddeld gezien eerder dan de afgesproken betalingstermijn betaald wordt. Alles wat boven de gemiddelde betalingstermijn uitkomt betekent te laat betaalde facturen.
Hoe bereken je de gemiddelde debiteurentermijn?
De berekening voor de debiteurentermijn is als volgt:
(Gemiddeld debiteurensaldo incl btw / omzet incl btw) x 365 dagen
Stel dat je altijd een betalingstermijn van 30 dagen met je klanten bespreekt en de uitkomst van de debiteurentermijn bijvoorbeeld op 38 dagen uitkomt, dan weet je dat hier ruimte voor verbetering in zit.
Kan ik de debiteurentermijn verkorten?
Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om de debiteurentermijn te verkorten. Een simpel antwoord is om de afgesproken betalingstermijn met je klanten te verkorten. In de praktijk is dit natuurlijk lastiger, want niet al je klanten zullen hiervoor openstaan. Binnen je debiteurenbeheer kan je ook wat veranderen om ervoor te zorgen dat je debiteurentermijn verkort wordt, bijvoorbeeld door bij het versturen van de factuur te controleren of deze op de juiste manier is verstuurd naar de opdrachtgever. Lees hier meer tips over hoe je de debiteurentermijn kan verkorten.