Als je als ondernemer op zoek bent naar financiering dan is de bank waarschijnlijk het eerste wat er in je opkomt. Een van de bekendste vormen van een banklening is een rekening courant krediet. In dit artikel vertellen wij je alles wat je over deze vorm van financiering moet weten.
De betekenis van een rekening courant krediet
Een zakelijke rekening waarbij je rood kan staan, dat is kort door de bocht een rekening courant. Op basis van een aantal gegevens van jouw bedrijf, denk hierbij aan bijvoorbeeld jaarcijfers, bepaalt de bank een limiet tot welk bedrag je in het rood mag staan. Hierna kan jij geld opnemen en geld bijstorten wanneer je dat wilt. Een rekening courant krediet is een flexibele vorm van financiering.
Waarom wil je in het rood staan?
Er zijn veel verschillende redenen waarom je gebruik zou willen maken van een rekening courant krediet. De voornaamste reden dat bedrijven hier gebruik van maken is als er sterke financiële schommelingen in het bedrijf te vinden zijn. Deze schommelingen kunnen worden veroorzaakt door een scheve verdeling van de af- en bijschrijvingen, maar ook door bijvoorbeeld seizoensgebonden bedrijven. Daarnaast wordt een rekening courant krediet door ondernemers ook gebruikt om investeringen te maken in bijvoorbeeld voorraden of personeel.
Hoe werkt een rekening courant krediet?
Je start met het aanvragen van een rekening courant krediet bij een bank van jouw keuze. Er zijn verschillende banken die een rekening courant krediet aanbieden, dus bekijk welke bank het beste bij jouw bedrijf past. Om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen vraagt de bank enkele gegevens bij je op. Denk hierbij aan jaarcijfers, een bedrijfs/ondernemersplan, inzicht in lopende leningen, het doel en de gewenste hoogte van het krediet.
Betaal je rente over een rekening courant krediet?
Zoals over iedere vorm van financiering betaal je ook voor een rekening courant krediet rente. De rente is afhankelijk van de keuze van de bank en kan per situatie verschillen. Gemiddeld kan je denken aan rentepercentages tussen de 4% en 10%. Het verschil tussen deze percentages is groot, maar is dan ook sterk afhankelijk van de individuele situatie van jouw bedrijf. Voor een bedrijf dat in een gezonde staat verkeert wordt logischerwijs een lager rentepercentage berekend dan voor een bedrijf wat het lastiger heeft qua financiën.
De nadelen
Ondanks dat een rekening courant krediet een flexibele vorm van financiering is zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:
- Een rekening courant krediet is een duurdere vorm van financiering.
- De rente betaal je ook als je geen gebruik maakt van het krediet.
- Doordat je af en toe een positief saldo moet hebben, is het niet voor iedere ondernemer een haalbare vorm van financiering.
- Als startende ondernemer kom je niet in aanmerking. Veel banken vragen om cijfers over ten minste 2 jaar.
- Mogelijk krijg je een BKR-registratie.
- De bank vraagt zekerheden in de vorm van een onderpand op je bedrijfspand, debiteuren en voorraad of een persoonlijke borgstelling.
- Een bank behoudt de regie en kan het krediet op ieder moment stopzetten als zij dat nodig achten.
Het alternatief voor een rekening courant krediet
Een alternatief voor een rekening courant krediet is factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald. Je gaat bij deze vorm van financiering geen schuld aan, want je ontvangt je eigen geld immers alleen wat eerder dan verwacht. Hierdoor krijg je géén BKR-registratie. Factoring is daarnaast ook geschikt voor startende ondernemers.
Probeer factoring al uit met één factuur
Ben je benieuwd of factoring iets voor jou is? Bij FreelanceFactoring probeer je factoring al uit met één factuur! Niet alleen ontvang je binnen 24 uur de betaling van je factuur, ook wordt het debiteurenbeheer overgenomen en het faillissementsrisico verzekerd.