Inflatie heeft een grote invloed op bedrijven. Inmiddels lees en hoor je het overal in het nieuws. Na jarenlang een lage inflatie te hebben gehad is de inflatie anno 2023 hoog. Wat betekent dat precies voor bedrijven? En welke gevolgen heeft de inflatie op bedrijven?
Wat is inflatie?
Er is sprake van inflatie als er een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten plaatsvindt. Dit betekent dat je minder kan kopen voor hetzelfde geld. Hierbij wordt er rekening gehouden dat sommige prijsveranderingen zwaarder wegen dan andere. Zo weegt de prijs voor elektriciteit zwaarder dan een product uit de supermarkt. Echter gaat het bij inflatie niet om individuele producten die veranderen van prijs, maar draait het om het totale plaatje en dus de algemene prijsstijging.
De inflatie in 2023
In 2022 is de inflatie flink opgelopen, waarbij we uitkwamen op een gemiddelde van 10%. De reden voor de oplopende inflatie in dit jaar zijn de gevolgen van oorlogen en de hierbij stijgende prijzen voor de energie, maar ook de gevolgen van corona. In 2023 zien we dat de inflatie een dalende trend inzet. Dit komt mede doordat de overheid een prijsplafond voor de energiekosten heeft ingesteld. Voor de actuele status van de inflatie in 2023 verwijzen we je graag door naar de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Wat zijn de gevolgen van inflatie voor bedrijven?
Als er een algemene prijsstijging plaatsvindt dan heeft dit logischerwijs effect op bedrijven, want hogere kosten heeft natuurlijk effect op de winstmarges. Aan de andere kant van de medaille betekent hogere kosten ook minder koopkracht. Dit betekent dat consumenten andere keuzes zullen maken in hun koopproces. Dit kan natuurlijk ook van grote invloed zijn voor bedrijven.
Welke bedrijven hebben het meeste last van inflatie?
Ondernemers die geen buffer hebben om op terug te vallen hebben vaak het meeste last van de inflatie. Vaak zijn dit kleinere ondernemers, of ondernemers die zich al in zwaar weer verkeren. Maar ook ondernemers die veel gebruik maken van grondstoffen, veel moeten inkopen of bijvoorbeeld veel transport nodig hebben. Deze ondernemers hebben meer last van ondernemers dan bijvoorbeeld een zzp’er die diensten levert waarbij alleen een laptop nodig is.
Kun je als ondernemer iets doen tegen stijgende prijzen?
Als ondernemer doe je weinig aan de stijgende prijzen. Het enige wat je wél kan doen is je goed voorbereiden en voor zekerheid kiezen. Denk hierbij aan vaste prijsafspraken met bijvoorbeeld een leverancier voor een langere periode. Deze zekerheid kost natuurlijk ook wat. Je betaalt voor dit soort afspraken vaak een hogere prijs voor producten. Daarnaast is het opbouwen van een buffer ook belangrijk voor duurdere tijden.
Dit kun jij als ondernemer doen om de gevolgen van inflatie te beperken
Prijzen verhogen en kosten verlagen is een manier om de gevolgen van inflatie op te vangen. Het doorvoeren van deze wijzigingen is vaak wel simpeler gezegd dan gedaan. Er zitten namelijk veel haken en ogen aan. Het is dus belangrijk dat je goed over dit soort wijzigingen nadenkt en een weloverwogen beslissing maakt.
Beperk cashflow problemen met factoring
Hogere prijzen en een mindere winstmarge hebben invloed op je cashflow. Door gebruik te maken van factoring houd je de cashflow op gang, want hierdoor worden jouw facturen direct uitbetaald. Dit betekent dat je snel toegang hebt tot je geld, waardoor jouw cashflow door kan blijven stromen. Een bijkomend voordeel is dat ook het debiteurenbeheer over wordt genomen en het faillissementsrisico verzekerd wordt. Dit biedt je in tijden van een hogere inflatie zekerheid, maar ook tijd om je te focussen op belangrijkere zaken.