De administratie bijhouden. Het is een klusje waar je als ondernemer mee te maken hebt, maar in de praktijk horen wij vaak van ondernemers dat dit geen favoriete bezigheid is. Toch is de administratie bijhouden heel belangrijk voor je onderneming. Waarom? Wij vertellen je meer.

Als je als ondernemer BTW plichtig bent dan moet je administratie aan bepaalde regels voldoen. Een goede administratie vormt dan ook een basis voor je BTW aangifte. De belangrijkste regel is dat je jouw administratie bij moet houden. En dient te bewaren in een voor de Belastingdienst controleerbare boekhouding. Om een controleerbare boekhouding te creëren is het aan te raden (en voor grotere administraties ook verplicht) om zoveel mogelijk digitaal te registreren. De verplichtte bewaartermijn is 7 jaar.

Wat hoort er allemaal bij een administratie?

Volgens de Belastingdienst horen alle gegevens over je onderneming die je vastlegt op papier of in digitale vorm, bij je administratie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kasadministratie (ook kladaantekeningen) en kassabonnen
  • Financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek
  • Tussentijds gemaakte controle berekeningen
  • Ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
  • Bankafschriften
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
  • Agenda’s en afsprakenboeken
  • Correspondentie
  • Software en databestanden

Reeks uit bron.

Tips voor administratie bijhouden

Begin direct met het opzetten van je administratie. Denk hierbij aan de structuur die je aan wilt brengen om alle administratie te sorteren en archiveren. Zo is het aan te raden om je privé uitgaven en zakelijke uitgaven direct van elkaar te scheiden. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zakelijke rekening. Zorg ook gelijk dat je alle bonnetjes en facturen verzameld en bewaard. Maak hierbij gebruik van de handigheden die online te vinden te zijn. Zo zijn er boekhoudprogramma’s waarbij je bijvoorbeeld gemakkelijk bonnetjes en facturen in kan scannen.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je tijd inpland om je een goede administratie op te bouwen en te behouden. Hoe druk het ondernemersleven ook kan zijn. Een goede business kan niet zonder een goede administratie, dus besteedt hier voldoende aandacht aan.

FreelanceFactoring

Heb je weinig tijd om aan je administratie te besteden? Of vind je het gewoonweg niet leuk? Dan kan je ervoor kiezen je administratie gedeeltelijk uit te besteden. FreelanceFactoring betaald jouw facturen binnen 24 uur uit en neemt daarnaast jouw debiteurenbeheer over. Dit scheelt je een hoop tijd!

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Contact Offerte aanvragen