Als je het financieringslandschap van factoring betreedt dan kom je er snel achter dat er anno 2024 een breed aanbod is te vinden in de markt. Bedrijven die hetzelfde product aanbieden, maar die qua voorwaarden toch een hoop van elkaar kunnen verschillen. Hierdoor is het aan te raden om goed je huiswerk te doen als je op zoek bent naar een factoringbedrijf, zodat jij uiteindelijk de keuze maakt die het beste bij jou en je onderneming past!

De kenmerken van een betrouwbaar factoringbedrijf

Er zijn verschillende kenmerken waardoor je weet dat je samenwerkt met een betrouwbare organisatie. De belangrijkste hierin zijn wel de verschillende brancheorganisaties waar factoringbedrijven zich bij kunnen aansluiten, zoals de BAFO en stichting Erkend MKB Financier bijvoorbeeld. Maar ook de reviews op Google zijn heel waardevol om de betrouwbaarheid te controleren.

Transparantie in voorwaarden en kosten

Welk factoringbedrijf je ook kiest, zorg ervoor dat je je goed inleest in de voorwaarden en de kosten. Bij factoringbedrijven zal je in veel gevallen een offerte aan moeten vragen om inzicht te krijgen in de kosten. Deze offertes zijn vaak vrijblijvend, en geven je door het contact direct een beeld van de organisatie. Ben je benieuwd naar factoring? Probeer ons uit met één factuur.

Offerte aanvragen

Financiële stabiliteit en betrouwbaarheid

Een factoringbedrijf heeft een goede financiële stabiliteit nodig. De vraag hoe een onderneming gefinancierd is kan helpen bij het beeld van de betrouwbaarheid van een organisatie. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een factoringbedrijf niet genoeg liquide middelen heeft om jouw facturen uit te betalen.

Vergelijk de factoringkosten en voorwaarden van het factoringbedrijf

Zodra je meerdere offertes hebt ontvangen kan je deze met elkaar vergelijken. Waarschijnlijk selecteer je eerst op prijs, maar het is ook goed om te kijken naar de overige voorwaarden. Zo nemen sommige factoringbedrijven het debiteurenbeheer over of verzekeren zij het faillissementsrisico.

Controleer recensies en de feedback van klanten

Google eens op het factoringbedrijf en bekijk de Google reviews, maar ook de reviews op andere websites. Ervaringen van anderen zeggen veel over het bedrijf. Misschien ken je zelfs wel iemand uit je netwerk die klant is of klant is geweest bij een factoringbedrijf. Ook dit zijn handige contacten om eens navraag bij te doen.

Heeft het bedrijf ervaring in jouw sector?

Ieder factoringbedrijf heeft zijn eigen prijsstelling en voorwaarden, maar ook ieder factoringbedrijf heeft zijn of haar eigen expertise. Zo ook op branche of sector. Samenwerken met een factoringbedrijf die al veel ervaring in jouw sector heeft kan de samenwerking versoepelen.

De flexibiliteit van het contract

Het contract kan ook verschillen per factoringbedrijf. Sommige factoringbedrijven hanteren langdurige contracten, maar er zijn ook factoringbedrijven die al samenwerken op basis van één factuur. Het is goed om te bekijken wat het beste past bij jou en je onderneming.