Het financieren van groei kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Waar eerst enkel de banklening een antwoord gaf op het financieren van groei zijn er tegenwoordig een scala aan mogelijkheden. Welke mogelijkheden zijn er voor financiering voor starters? Wij nemen de top 3 met je door.

Liquiditeitsprobleem

Een bedrijf dat hard groeit loopt vaak tegen een liquiditeitsprobleem aan. Nieuwe opdrachten of nieuw personeel kunnen niet meer gefinancierd worden uit eigen middelen en opdrachtgevers betalen te laat om het uit de bestaande factuurstroom te financieren. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld.

Deze klant noemen we “uitzendbureau X”. Dit uitzendbureau begon een aantal jaar geleden met het uitzenden van een beperkt aantal mensen. Met de komst van een nieuwe salesmedewerker scoorden ze na verloop van tijd steeds meer opdrachten waardoor ze steeds meer omzet genereerden. Ze liepen hierbij tegen één probleem aan.

Voor alle nieuwe medewerkers die ze aannamen, moesten ze uit eigen zak de lonen voorfinancieren. Dit omdat de meeste opdrachtgevers pas na 60 dagen de facturen aan het uitzendbureau betalen. Het uitzendbureau moet al na 26 dagen de lonen aan haar eigen medewerkers uitbetalen. Hierdoor ontstaat een gat van 34 dagen wat door het uitzendbureau uit eigen zak moet worden opgevuld.

Mogelijkheden om groei te financieren

1. De banklening

De traditionele vorm is de banklening. Dit is voor veel mensen ook vaak het eerste waar ze aan denken als ze aan groei financieren denken. Maar toch biedt een banklening niet altijd antwoord en vooral voor startende ondernemers schudden banken vaak het hoofd. Startende ondernemingen hebben namelijk niet de benodigde omzet en gegevens die banken als voorwaarden stellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer opties.

2. Business angels

Een business angel is een persoon die investeert in jouw onderneming. Voor velen zijn dit familieleden of kennissen. Echter heeft niet iedereen deze mogelijkheid en met deze reden zijn er verschillende business angel platformen te vinden. Deze platformen bieden een mogelijkheid om business angels met ondernemers die liquiditeit nodig hebben met elkaar te verbinden. De voorwaarden verschillen per business angel. Zo wilt de ene business angel een aandeel in het bedrijf nemen, terwijl andere enkel de investering willen doen. Kijk dus goed waar jij het meest geholpen mee bent.

3. Factoring

Om terug te komen op het voorbeeld zie je hoe factoring in deze case een antwoord biedt.

Groei financieren met factoring

Toen het om nog een paar medewerkers ging, was het voor het uitzendbureau geen enkel probleem om deze 34 dagen zelf te betalen. De harde groei zorgde er alleen voor dat steeds meer mensen uit eigen zak gefinancierd moesten worden waardoor het financieren van groei niet meer haalbaar was. Dat was het moment dat het uitzendbureau op zoek ging naar financiering en vervolgens bij Freelancefactoring terecht kwam.

Samen met het uitzendbureau hebben wij een factoringplan opgesteld waarbij het uitzendbureau haar verkoopfacturen liet factoren. Op deze manier werden facturen direct na het versturen van de factuur door Freelancefactoring uitbetaald. Het geld wat hierdoor vrij kwam konden ze gebruiken om de lonen van nieuwe medewerkers te betalen.

Het uitzendbureau heeft hierdoor een snelle, maar gecontroleerde groei doorgemaakt en is inmiddels een grote regionale speler geworden.

De voordelen van FreelanceFactoring

FreelanceFactoring betaald niet alleen facturen direct uit. Meer voordelen zijn:

  • Geen omkijken naar het debiteurenbeheer.
  • Een verzekering tegen het risico op faillissement.
  • Een flexibel contract, waarbij factoring op afroep beschikbaar is.

Hoe werkt het?

Jij dient je factuur in eigen lay-out in binnen de factoringportal van FreelanceFactoring. Wij betalen de factuur binnen 24 uur uit en wachten daarna op de betalingstermijn van jouw klant. Betaald je klant niet op tijd? Wij nemen jouw debiteurenbeheer over. Het proces is simpel en eenvoudig bij te houden, want in onze factoringportal heb je 24/7 inzicht in de statussen van je facturen.

Heeft jouw bedrijf ook een financieringsvraagstuk? Wij denken graag met je mee en maken een voorstel wat bij jouw bedrijf past. Groei financieren doe je samen met FreelanceFactoring.

Contact