Bron: Overheidzzp.nl

Een veelgehoorde ergernis van zzp-ers die werkzaam zijn in de (semi)publieke sector zijn de betalingstermijnen. Wellicht heb je zelf ook een negatieve ervaring van een opdracht waarbij je weken of zelfs maanden moest wachten voordat een factuur eindelijk eens betaald werd. De laatste tijd hoor je veel over ‘factoring’. Om het netwerk hierover vrijblijvend te kunnen informeren spraken wij met Wouk Witte, directeur van FreelanceFactoring, een van de vele nieuwe factoring bedrijven. Hieronder vind je een interview met hem met daarin uitleg over factoring en de dienstverlening van FreelanceFactoring. Geen tijd om te lezen? Geen probleem, bekijk dan hun informatieve filmpje op Youtube.

Kun je ons uitleggen wat factoring is?

Factoring is het voorfinancieren van facturen. Iets dat al jaren volkomen normaal bij grote organisaties, maar bij kleine ondernemingen nog zeer weinig gebeurt. Opvallend want juist kleinere bedrijven kunnen veel baat hebben bij deze vorm van financiering.

Wat doet FreelanceFactoring?

FreelanceFactoring richt zich specifiek op zzp-ers, freelancers & interim managers.
Wij hebben ons als doel gesteld om de betalingstermijn voor elke zelfstandige weg te nemen. We doen dit door facturen voor te financieren en deze binnen 3 werkdagen te betalen.

De laatste weken krijgen wij steeds meer aanvragen van zzp-ers en freelancers werkzaam in de publieke sector die ons vragen om hun facturen voor te financieren. Naast het feit dat zij het prettig vinden dat hun facturen binnen 3 werkdagen betaald worden horen wij vaak dat het fijn is om geen debiteurenbeheer meer te hebben.

Als zelfstandige hoeven zij niet meer achter een opdrachtgever aan te jagen die niet op tijd betaalt. Dit scheelt niet alleen tijd, maar is ook prettig voor de klantrelatie. Deze kan puur commercieel blijven zonder dat men af en toe de boekhouders pet hoeft op te zetten om te vragen wanneer er betaald wordt. Let wel, we zijn geen incasso bureau en hebben oog voor de klantrelatie.

Concreet richten wij ons op het voorfinancieren van zzp-ers. Dit betekent dat wij binnen 24 uur gemiddeld 96% van het factuurbedrag overmaken aan de zzp-er, vervolgens wachten wij op de afgesproken betaaltermijn. Door lage minimumbedragen te hanteren en door de zzp’er zelf de keus te geven welke facturen worden voorgefinancierd is deze dienst op maat gemaakt voor de doelgroep. De zzp-er behoudt optimale flexibiliteit en maakt alleen gebruik van onze dienst als het ook echt nodig is. Daarnaast hanteren wij geen vaste kosten of inschrijfgeld, hierdoor is onze dienstverlening flexibel en laagdrempelig.

Voor wie is Factoring interessant?

We zien dat zzp-ers die een tijd zonder opdracht hebben gezeten, het erg prettig vinden als ze hun factuur vrijwel direct betaald krijgen. Daarnaast is er een grote groep die het als een luxe ervaart dat ze niet meer hoeven te wachten op de betaaltermijn van hun opdrachtgever. Voor deze groep is het een fijne wetenschap dat ze het geld altijd direct na het versturen van de factuur op hun rekening hebben, zeker omdat de werkelijke kosten per factuur niet heel hoog zijn. Aangezien banken steeds minder makkelijk financiering verstrekken aan zzp-ers of kleine ondernemers is factoring een aantrekkelijk alternatief.

In de praktijk geldt dat zzp-ers die te maken hebben met één of meer van de volgende zaken kunnen profiteren van factoring:

  1. Je hebt te maken met opdrachtgevers met een betalingstermijn langer dan 30 dagen.
  2. Er is een tijdelijke financiële krapte bijvoorbeeld doordat je een tijd zonder opdracht hebben gezeten.
  3. Je hebt behoefte aan een constante inkomstenstroom.
  4. Je wilt je richten op hoofdzaken en hebt geen zin of tijd in debiteurenbeheer.

Kiest een zzp-er voor factoring dan hebben ze direct beschikking over liquide middelen en zijn ze af van het debiteurenbeheer. Ook profiteren ze bij ons van optimale flexibiliteit. Iedereen is vrij om te bepalen welke facturen hij of zij inlevert. Daarnaast houden wij altijd oog voor de klantrelatie. Zo zullen wij nooit contact opnemen met een opdrachtgever zonder dat we dit eerst overleggen.

Hoe gaat een samenwerking met FreelanceFactoring in zijn werk?

Wij betalen binnen 24 uur een voorschot op facturen uit. Gemiddeld bedraagt het voorschot 96% van het totale factuurbedrag. Vervolgens wachten wij op de afgesproken betaaltermijn van de opdrachtgever.

Onze factoringfee is afhankelijk van de afgesproken betaaltermijn en het risicoprofiel van de opdrachtgever. Bij een onbekende opdrachtgever kan er voor worden gekozen om maar 95% voor te financieren en dan achteraf nadat de opdrachtgever ons heeft betaald een nabetaling van 5% te laten plaatsvinden.

Hoe kunnen geïnteresseerde OverheidZZP-ers met jullie in contact komen?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we beantwoorden ook graag eventuele aanvullende vragen. Kijk op www.freelancefactoring.com of bel ons op 010-2262185.