Als ZZP’er hoort het er ook bij dat je jouw financiën beheert. Vaak is dit niet het meest favoriete klusje wat bij het ondernemerschap komt kijken. Toch is het essentieel om grip te houden op je financiën. In deze blog geven wij je tips om als ZZP’er je financiën goed te beheren.
Waarom is goed financieel beheer belangrijk voor ZZP’ers?
Goed financieel beheer is belangrijk voor ZZP’ers, omdat dit één van de belangrijkste bouwstenen van je onderneming is. Je kan nog zo’n goed idee, goede klanten en een strakke verkooppitch hebben, maar zonder goed financieel beheer kan jouw onderneming alsnog wankel staan.
De voordelen van goed financieel beheer
Het op orde hebben van je administratie en een goed financieel beheer geeft je rust en orde. Het zorgt ervoor dat je weloverwogen beslissingen kan nemen, zodat jij jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen. Daarnaast zijn er meer redenen waarom investeren in een goede administratie belangrijk is.
- Het is wettelijk verplicht
Als ondernemer ben je wettelijk gezien verplicht om een goede administratie bij te houden. Hoe een goede administratie eruit ziet verschilt per bedrijfsvorm en bedrijfsgrootte. - Het geeft je inzicht
Door goed financieel beheer heb je inzicht in de prestaties van je bedrijf. Je weet of je bedrijf winst of verlies maakt, hoeveel budget je hebt voor marketing en voor bijvoorbeeld je voorraad. - Het helpt bij de besluitvorming
Zoals we eerder hadden vermeld helpt het ook bij het maken van weloverwogen beslissingen. Doordat je goed inzicht hebt in je budgetten kan je anticiperen of het een goed moment is om bijvoorbeeld te investeren en wanneer niet.
De uitdagingen die je tegenkomt als ZZP’er
Er zijn verschillende uitdagingen die je als ZZP’er tegen kan komen bij het bijhouden van een goed financieel beheer:
- Onderscheid tussen zakelijk en privé
Om goed overzicht te houden is het aan te raden om zakelijk en privé van elkaar te scheiden door gebruik te maken van twee betaalrekeningen. Zo voorkom je dat er een overloop komt tussen je privé- en zakelijke uitgaven. - Het debiteurenbeheer
Debiteurenbeheer kan een tijdrovende klus zijn als je hier niet tijdig mee aan de slag gaat. Daarnaast wordt het vaak gezien als een ‘’vervelende’’ klus, waardoor veel ondernemers het voor zich uitschuiven. Toch is het belangrijk, want iedere dag dat jij later start met het debiteurenbeheer is een dag dat jij later betaald wordt, zonde! - Het beperken van financiële risico’s
Je wilt je financiële risico’s natuurlijk zo laag mogelijk houden. Dit kan je doen door het afsluiten van verzekeringen, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kan doen. Deze lichten we straks toe.
Tips zakelijk en privé uit elkaar te houden
Open een zakelijke rekening. Dit is een rekening waarop je alle zakelijke inkomsten en uitgaven doet. Er zitten vaak wel kosten verbonden aan het openen van een zakelijke rekening, maar vergelijk vooral verschillende partijen met elkaar en kies voor de bank die het beste aansluit bij jouw wensen.
Tips voor je debiteurenbeheer
Goed debiteurenbeheer begint met de monitoring van je administratie. Houd secuur bij wanneer je factuur buiten de betalingstermijn valt en wanneer je dus actie moet ondernemen. Daarnaast is het aan te raden om direct van start te gaan met het debiteurenbeheer en hiervoor een vast schema te hanteren.
Zo beperk jij financiële risico’s
Er zijn een aantal zaken die je zelf kan uitvoeren om je financiële risico’s te beperken. Zo kun je op voorhand onderzoek doen naar de klanten waar je mee gaat samenwerken. Vraag bijvoorbeeld een kredietrapport op om te kijken of je klant financieel gezond is en in staat is om jouw factuur te betalen. Maar ook kan je veldonderzoek doen in je netwerk. Wellicht ken jij personen die al eens met deze klant hebben samengewerkt en kan je nagaan hoe de facturatie bij deze personen verlopen is.
Wil je ook beginnen met een goed financieel beheer?
Bekijk of jij zelf de tijd en mogelijkheden hebt om zelf goed financieel beheer te voeren. Heb je dit niet? Denk dan eens na over bepaalde automatiseringsmogelijkheden of het inhuren van bijvoorbeeld een boekhouder.
Heb je al aan factoring gedacht?
Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur betaald, maar ook neemt het factoringbedrijf het debiteurenbeheer over én worden jouw facturen verzekerd tegen het risico op faillissement. Hierdoor wordt de administratie voor de facturen die via factoring verlopen uit handen genomen, wat jou helpt bij het bijhouden van goed financieel beheer.
Heb je vragen over factoring of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact met ons op.