Klanten waarderen FreelanceFactoring
★★★★★
★★★★★
4.7/5 uit 69 reviews
debiteurenbeheer - twee medewerkers Freelance Factoring op een bank

Debiteurenbeheer

FreelanceFactoring legt uit:

Wat is een debiteur?

Debiteuren & crediteuren. Het zijn termen die je regelmatig voorbij hoort komen in het ondernemerschap. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Vandaag vertellen we meer over debiteuren en het debiteurenbeheer. Om te beginnen met de betekenis van een debiteur. Een klant is een debiteur als hij jou nog moet betalen. Vaak gaat dit om openstaande facturen die binnen een bepaalde betalingstermijn betaald moeten worden.

Wat is debiteurenbeheer?

Het debiteurenbeheer is het beheer van je openstaande facturen. Hierbij is het doel om deze facturen binnen de afgesproken betalingstermijn betaald te krijgen. Gebeurd dit niet binnen de betalingstermijn? Dan is het noodzaak om actie te ondernemen. Je start dan met het het uitsturen van herinneringen en aanmaningen.

Hoe kan ik mijn debiteurentermijn verkorten?

Om de debiteurentermijn te verkorten kan je bespreken met je klant of de betalingstermijn verkort kan worden. Let er hierbij op dat als je afspraken met je klant maakt die afwijken van de normale betalingswijze het verstandig is om deze afspraken zwart op wit vast te leggen. Zodoende creëer je zekerheid en sta je achteraf niet voor verrassingen.

zzp'er aan het werk in de bouw | ZZP financiering

Tips om je debiteurenbeheer efficiënt en soepel te laten verlopen

1

Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken met je klant over de betalingstermijn, maar ook over de wijze van facturering. Wilt je klant bijvoorbeeld een bijlage ontvangen, zoals een urenstaat of getekend urenbriefje? Door dit vooraf af te spreken voorkom je situaties waarin je factuur te laat betaald wordt doordat er documenten missen.

Daarnaast is het ook goed om af te spreken naar wie je de factuur moet sturen. We zien vaak dat de factuur naar een contactpersoon gestuurd wordt terwijl dit eigenlijk naar een crediteurenadministratie verstuurd zou moeten worden. Ook dit voorkomt onnodige vertraging.

2

Stuur direct je factuur

Hoe langer je wacht met het uitsturen van je factuur, hoe langer het duurt voordat je uitbetaald wordt. Stuur daarom je factuur zodra het kan de deur uit.

3

Stel een duidelijke factuur op

Zorg ervoor dat er geen vragen kunnen ontstaan over jouw factuur. Vermeldt alle wettelijk verplichte gegevens op factuur en zorg ervoor dat de ontvanger makkelijk de benodigde informatie kan terugvinden om de factuur uit te betalen.

4

Wees consequent 

Zodra je factuur te laat wordt betaald is het van belang om direct te starten met het debiteurenbeheer. Wees hierin consequent en volg een duidelijk schema waarin je de klant herinneringen verstuurd, telefonisch contact en aanmaningen verstuurd. 

Wat is het debiteurenrisico?

Er blijft natuurlijk altijd een risico dat een factuur onbetaald blijft. Bijvoorbeeld omdat je klant de middelen niet heeft om jouw factuur te betalen. Dit heet het debiteurenrisico. In deze gevallen schrijf je de factuur in een uiterst geval uiteindelijk af.

Hoe verklein ik mijn debiteurenrisico?

Het debiteurenrisico wil je zo klein mogelijk houden. Dit kan je doen door vooronderzoek uit te voeren op je klant. Vraag zijn actuele jaarcijfers op om een beeld te vormen over de financiële stabiliteit van je klant en doe wat veldonderzoek door bijvoorbeeld navraag te doen bij mensen die al eens voor deze klant gewerkt hebben.

Debiteurenverzekering

Wil je het debiteurenrisico zo klein mogelijkheid houden dan sluit je een debiteurenverzekering af. Hiermee verzeker je jezelf dat je factuur ongeacht of je klant failliet gaat wordt uitbetaald. Hierbij moet je rekening houden dat een debiteurenverzekering wel geld kost.

FreelanceFactoring biedt de oplossing:

Debiteurenbeheer uitbesteden

Het is ook mogelijk om het debiteurenbeheer uit te besteden. Dit betekent dat een externe partij het debiteurenbeheer voor jou uitvoert. Dit geeft jou de ruimte om je te focussen op het ondernemen zelf. De administratieve afhandeling van de factuur neemt de externe partij dan van je over. Het debiteurenbeheer uitbesteden en een debiteurenverzekering staan los van elkaar. Dat wil zeggen dat je niet automatisch een debiteurenverzekering hebt op het moment dat je het debiteurenbeheer laat uitbesteden en visa versa.

Factoring biedt de oplossing

Factoring is een dienstverlening waardoor jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald worden, ongeacht de betalingstermijn die je hebt afgesproken met je klant. Daarnaast nemen veel factoringbedrijven ook het debiteurenbeheer over en bieden een debiteurenverzekering. Oftewel met factoring onderneem je zorgeloos en heb je direct beschikking over je geld.

Wat kost het uitbesteden van je debiteurenbeheer?

De kosten van het uitbesteden van het debiteurenbeheer zijn heel verschillend. Sommige partijen rekenen een vaste prijs per maand en andere bedrijven rekenen een prijs per handeling. Het is dus goed om onderzoek te doen naar welke partijen er allemaal te vinden zijn en wat zij aanbieden. Zo maak je een keuze die het beste past bij je onderneming, maar ook die het voordeligste voor jou is.

Factoring bij Freelance Factoring

Factoring bij FreelanceFactoring levert je niet alleen direct je geld op. Ook nemen wij het debiteurenbeheer over en worden alle facturen die via ons verlopen automatisch verzekerd middels een debiteurenverzekering. Wij bieden onze klanten daarnaast een persoonlijk aanspreekpunt. Hierdoor kan je met al je vragen terecht bij je vaste accountmanager. Meer weten over factoring? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Het freelancefactoring team legt uit hoe factoring werkt

Krijg binnen 24 uur uitbetaald.

Factuur. Klik. Geregeld.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Louise staat klaar om je te helpen!
Operationeel manager Louise

Louise Rook

Directie