Als je besluit om gebruik te maken van factoring dan heb je een groot aantal factoringbedrijven om uit te kiezen. Het is hierbij van belang om goed onderzoek te doen naar de voorwaarden die door de verschillende factoring bedrijven gesteld worden.

Find the perfect match

Het aanbod in de factoringwereld is zeer divers. Waar je in eerste instantie kan denken ‘’factoring is toch één dienstverlening?’’ zijn er toch flink wat verschillende voorwaarden die factoring organisaties hanteren.

Denk hierbij aan de volgende voorwaarden:

 • Het factoringbedrijf neemt het debiteurenbeheer wel/ of niet over.
 • Het faillissementsrisico wordt wel/ of niet door het factoringbedrijf overgenomen.
 • Je bent wel/ of niet verplicht je gehele omzet bij het factoringbedrijf onder te brengen.
 • De looptijd van de contracten varieert.
 • Inschrijfkosten worden wel/ of niet in rekening gebracht.
 • Je betaalt één vast tarief of er wordt maatwerk geleverd.

Bedenk goed welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Doe hierbij goed je huiswerk om te bepalen of de voorwaarden voor jou interessant genoeg zijn. Het is hierbij van belang dat je ervoor zorgt dat je voorwaarden kiest die voor jou het meest gunstige zijn. Op onze hoe werkt het pagina kan je hier meer over lezen.

Overname debiteurenbeheer

Sommige factoringbedrijven nemen het debiteurenbeheer over, maar andere doen dit niet. Het voordeel van de overname van het debiteurenbeheer is dat het tijd op levert. Je hebt namelijk geen omkijken meer naar de monitoring en de administratieve afhandelingen van je facturen. Sommige ondernemers vinden het niet prettig om hun debiteurenbeheer uit handen te geven, maar hierbij kan je in je achterhoofd houden dat veel factoringbedrijven debiteurenbeheer tot één van de specialismen hebben gemaakt. . Meer weten over hoe het debiteurenbeheer wordt uitgevoerd door een factoringbedrijf? Lees hier meer over in ons artikel over debiteurenbeheer.

Faillissementsrisico

Het faillissementsrisico wordt door sommige factoringbedrijven afgedekt. Dit bied je het voordeel dat je met een geruster hart zaken kan doen met je klant. Daarnaast bieden de factoringbedrijven die een faillissementsrisico verzekeren vaak ook een check op de financiële positie van je klanten. Hierdoor kan je van te voren de financiële positie van je klant checken, waardoor je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Van een dergelijke check merkt een opdrachtgever niets.
[2cols]

Gehele omzet/ of per factuur

Ten eerste is er een traditionele vorm van factoring waarbij je verplicht bent om de gehele omzet bij het factoringbedrijf onder te brengen. Daarnaast is er ook een vorm van factoring waarbij je per factuur kan besluiten of je deze wilt overdragen aan een factoringbedrijf. Deze vorm heet American factoring [/2cols][2cols_last]

Looptijd van het contract

Bij factoringbedrijven die de klassieke vorm van factoring hanteren ze vaak ook een langere looptijd van het contract. Denk hierbij aan een minimale looptijd van één jaar. American factoringbedrijven hebben vaker een flexibelere contractvorm. Dus is het zelfs mogelijk om een contract aan te gaan voor ten minste één factuur. Hier zit je dus nooit vast aan een langlopend contract.[/2cols_last]

Inschrijfkosten

De kostenstructuur varieert bij ieder factoringbedrijf. Zo zijn er bedrijven die inschrijfkosten hanteren of jaarlijkse vaste kosten. Als je voor een kortere periode gebruik wilt maken van factoring kunnen dergelijke inschrijf of jaarlijkse kosten erg onvoordelig uitpakken.

Een tarief of maatwerk

Zoals hierboven is beschreven zijn er veel verschillende kostenstructuren in de factoringwereld. Zo zijn er bedrijven die vaste tarieven aanbieden. Bijvoorbeeld bij 30 dagen betaal je altijd 3%. Ook zijn er bedrijven die maatwerk bieden. Hierbij wordt er gekeken naar jouw specifieke situatie en vervolgens wordt er een passende aanbod opgesteld. Het voordeel van het laatste is dat er bij een factoringbedrijf die maatwerk levert vaak meer mogelijkheden zijn. Zo staan deze bedrijven vaker open voor branches die voor andere factoringbedrijven uitgesloten zijn.

FreelanceFactoring

FreelanceFactoring is een factoringbedrijf die de volgende voorwaarden hanteert.

 • Wij nemen jouw debiteurenbeheer op een professionele manier over.
 • Het faillissementsrisico van je klant dekken wij voor 90%.
 • Wij bieden american factoring aan. Hierdoor is factoring bij ons mogelijk vanaf één factuur.
 • De looptijd van ons contract is voor ten minste één factuur. Hierdoor kan je factoring ook eenmalig uitproberen.
 • Bij FreelanceFactoring hanteren we geen inschrijf of jaarlijkse kosten.
 • Wij bieden onze klanten maatwerk en leveren ook offertes op maat. Wij denken mee met onze klanten om op deze manier de perfecte factoringconstructie te vinden.

Hierboven staan een hoop voorwaarden waar je rekening mee dient te houden. Ga op zoek naar het factoringbedrijf wat voor jou het meest geschikt is. Heb je vragen over factoring? Neem gerust contact met ons op vervolgens helpen wij jou vervolgens graag verder.