Een vordering wordt ook wel een onbetaalde factuur genoemd. Als ondernemer krijg je te maken met het facturatieproces. Op het moment dat je een product of dienst levert aan je klant stuur je een factuur toe. In samenspraak met je klant bepaal je de betalingstermijn waarin de factuur betaald oftewel ”gevorderd” dient te worden.

De gemiddelde betalingstermijn

Een betalingstermijn in Nederland bedraagt gemiddeld rondom de 30 dagen. Dit betekent dat je na het versturen van een factuur gemiddeld 30 dagen op je factuur dient te wachten. Een vast loonmoment in de maand heb je hierdoor niet mee. Dat is één van de dingen die hoort bij het ondernemerschap. Wat hier ook bij hoort is het bijhouden van de administratie. Zodra je een factuur verstuurt is het belangrijk om in de gaten te houden of deze op tijd betaald wordt. Is dit niet het geval dan is het noodzaak om stappen te ondernemen.

Start met het debiteurenbeheer

Als eerste stap stuur je vaak een herinnering naar je klant. Hierbij verzoek je je klant op een vriendelijke manier om jouw openstaande vordering te voldoen. Blijkt dat je klant hierna nog niet betaald dien je het debiteurenbeheer te vervolgen door telefonisch contact met de opdrachtgever op te nemen of een aanmaning te versturen.

Voorkom vertraging

Om vertraging in het betalingsproces te voorkomen is het belangrijk dat je vordering voldoet aan de wettelijke eisen. Lees hier meer over de factuurvereisten. Daarnaast is het aan te raden om goede afspraken met je klant te maken over de aanlevering van je vordering. Sommige bedrijven willen bijvoorbeeld een urenstaat of getekende bon als bijlage ontvangen. Zorg ervoor dat je vordering direct goed in stuurt, want het kan voorkomen dat een bedrijf na aanpassing van een vordering de betalingstermijn opnieuw in laat gaan.

Vordering binnen 24 uur betaald

Wil je niet wachten op de betalingstermijn van je klant? Dan biedt factoring een antwoord. Factoring is een dienstverlening waarbij jouw vordering binnen 24 uur wordt uitbetaald. Daarnaast neemt FreelanceFactoring de administratieve afwikkeling van je factuur over. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over de monitoring van de betaling van je vordering en mocht er niet op tijd betaald worden dan verzorgt FreelanceFactoring het debiteurenbeheer.

Het versturen van een vordering is een traject welke zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. Op het moment dat je dit zorgvuldig uitvoert en monitort beperk je de vertraging en zorg je ervoor dat jouw vordering zo snel mogelijk betaald wordt.