Solvabiliteit. Zo’n woord dat je regelmatig voorbij hoort komen, maar wat betekent het ook alweer? In het kort: de solvabiliteit rekent uit of een bedrijf in staat is om bij een liquidatie alle schulden te betalen. Als een bedrijf al zijn schulden kan betalen wordt een bedrijf als solvabel gezien.

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit geeft je inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf. Het geeft je namelijk een indicatie of een bedrijf op lange termijn aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Waarom solvabiliteit berekenen?

Bedrijven kunnen de berekening gebruiken voor verschillende doelen. Een hiervan is dat de berekening van de solvabiliteit gebruikt kan worden om investeringen te toetsen. Bedrijven die van plan zijn een grote investering te doen controleren door middel van de berekening of dit verstandig is. Ook wordt de solvabiliteit veel gebruikt door banken als toetsing voor bedrijven die een lening aanvragen.

Solvabiliteit berekenen

De solvabiliteit bereken je door het percentage van het totaal eigen vermogen van het totaal van vreemd vermogen. Bijvoorbeeld een bedrijf heeft een totaal eigen vermogen van €50.000.- en een totaal vreemd vermogen van €75.000-. De berekening is dan als volgt:

€50.000,-/€75.000,- * 100% = 66,67%

De solvabiliteit is in dit geval 66,67%. Oftewel de verhouding van het eigen vermogen ten opzicht van het vreemd vermogen is 0,67 op 1. Dit is een negatief resultaat, want van iedere geleende euro heeft het bedrijf maar 0,67 cent in huis.

Wat is een goed solvabiliteitspercentage?

Als banken naar deze berekening kijken voor het verstrekken van een lening is de norm dat het percentage tussen de 150% en 200% ligt. Het bedrijf in het voorbeeld is dus niet solvabel.

Verbetering solvabiliteit door factoring

Factoring is een dienstverlening waarbij jouw openstaande facturen binnen 24 uur betaald worden. Facturen die je factoring laat verlopen zijn daarnaast verzekerd tegen het faillissementsrisico en ook het debiteurenbeheer wordt uit handen genomen. Doordat facturen binnen 24 uur betaald worden heb jij altijd een goed beeld over je eigen vermogen. Er missen immers geen bedragen die je nog zou moeten ontvangen. Door gebruik te maken van factoring wordt je eigen vermogen hoger en je solvabiliteit dus beter.

Heb jij interesse in factoring?

Neem contact op Vraag een vrijblijvende offerte aan
0/5 (0 Reviews)