Wat te doen als een klant de factuur niet betaald?

Het debiteurenrisico, oftewel je klant betaald niet, is een risico dat iedere ondernemer loopt. Het hoort bij het ondernemerschap, maar je hebt zelf wel invloed op de grootte van het risico. Wat kan je doen om dit risico te verkleinen en wat kan je doen als je factuur niet betaald wordt? Wij vertellen je meer.

Voorkomen dat je factuur niet betaald wordt, is beter dan genezen

Op voorhand kan je enkele voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat een factuur niet betaald wordt. Zo is het belangrijk om je factuur op te maken, zoals je klant deze wilt ontvangen. Vaak is er veel informatie in het contract of de algemene voorwaarden terug te vinden. Wat je wilt voorkomen is dat je na de betaaltermijn factuur erachter komt dat je toch een urenstaat mee had moeten sturen of dat je PO nummer op de factuur mist. Kleine dingetjes die voor ontzettend veel vertraging kunnen zorgen, want vooral bij grotere ondernemingen gaat een betaaltermijn na het versturen van een nieuwe factuur gewoon opnieuw in, zonde!

Betaaltermijn factuur is verstreken

Heb je jouw factuur naar wens van de klant ingestuurd, maar is de betaaltermijn factuur toch verstreken? Dan is het belangrijk om aan de bel te trekken. Het debiteurenbeheer start op dit punt. Heb je weinig debiteuren dan is het nog behapbaar om het debiteurenbeheer per klant te bepalen. Echter op het moment dat je veel debiteuren hebt is het aan te raden om een standaard proces hiervoor in te richten. Belangrijker is dat je start maakt met het debiteurenbeheer. Of je dit doet door een telefoontje naar je klant of door gelijk een betalingsherinnering uitsturen; zorg ervoor dat je dit spoedig na het verstrijken van de betaaltermijn doet. Iedere dag later is immers ook weer een dag later betaald.

Wat als je klant niet betaald?

Al je inspanningen om de factuur betaald te krijgen baten niet. Je klant betaalt niet.  Je hebt dan de mogelijkheid om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau gaat jouw vordering dan innen bij je klant. Houd er rekening mee dat een incassobureau vaak met een gestrekt been de wedstrijd in gaat. Dit kan ten kosten gaan van je klantrelatie. In de onderstaande afbeelding zijn in het kort nogmaals de stappen afgebeeld die je doorloopt om jouw factuur betaald te krijgen.

stappenplan om je factuur betaald te krijgen

Factoring

Wil je het factuurbedrag gelijk op jouw rekening hebben staan? En wil je ondernemen met zekerheid en zonder zorgen? Dan biedt factoring een mooie oplossing. Door gebruik te maken van factoring worden enerzijds jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van je klant. Anderzijds zijn jouw facturen verzekerd tegen het faillissementsrisico. FreelanceFactoring neemt daarnaast het debiteurenbeheer uit handen, waardoor jij echt zorgeloos kan ondernemen.

Contact Offerte aanvragen