Een kredietcheck. Simpel gezegd controleer je met een kredietcheck de financiële positie van je klant. Doe jij weleens een kredietcheck alvorens je zaken gaat doen met een klant? Wij vertellen je alles over een kredietcheck – wat is het & waarom gebruik je het.

Wat is een kredietcheck?

Een kredietcheck is ook wel het bekijken van de kredietwaardigheid van een bedrijf. Dit kan je eenvoudig doen door een kredietrapport aan te vragen. In een kredietrapport vind je meerdere gegevens terug. Zo kan je in de meeste gevallen het jaarverslag inzien, de gegevens van de directie en vaak vind je ook een score en/of limiet terug. Een score en/of limiet maakt het makkelijker om een kredietrapport te kunnen lezen.

Ben je goed in doorgronden van cijfertjes en rapportages? Dan kan je er ook voor kiezen om enkel een jaarverslag bij de KVK op te vragen. Hou er in dit geval wel rekening mee dat kredietrapport verstrekkers vaak wel over extra interessante informatie kunnen beschikken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld informatie over het betalingsgedrag.

Wil je liever geen geld kwijt zijn aan het opvragen van een rapportage? Lees hier onze tips hoe je het kredietrisico kan verkleinen.

Waarom een kredietcheck essentieel is

Vooral voor ondernemers die een factuur versturen na het leveren van een dienst of product is een kredietcheck een essentieel onderdeel van het ondernemerschap. Bij achteraf facturatie loop je als ondernemer een risico op onbetaalde facturen. Onbetaalde facturen kunnen leiden tot afschrijvingen, cashflow problemen en in het uiterste geval – het faillissement van je onderneming. Dit risico wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden.

Hoe ga je om met de uitkomst van een kredietcheck?

Zodra je een kredietcheck hebt gedaan kan je inschatten in hoeverre je klant in staat is om jouw factuur uiteindelijk te betalen. Voorzie je geen risico dan kan je achteraf factureren, maar zie je wel een verhoogd risico dan kan je preventief wat voorzorgsmaatregelen nemen.

Een verhoogd risico hoeft namelijk niet te betekenen dat je geen zaken met deze klant kan doen, maar wat extra voorzichtigheid is wel geboden. Dit kan je doen door gedeeltelijk of geheel vooraf te factureren. Bij klanten waar je een gemiddeld risico ziet kan je bijvoorbeeld kiezen voor een gedeeltelijke vooraf facturatie, maar bij klanten met een hoog risico kan je ervoor kiezen geheel vooraf te factureren. Gaat je klant hier niet mee akkoord? Denk er dan goed over na of je met deze klant in zee wilt gaan.

Factoring

Door gebruik te maken van factoring worden jouw klanten automatisch gecontroleerd op de kredietwaardigheid. Een goede kredietwaardigheid is namelijk de belangrijkste voorwaarde om gebruik te kunnen maken van factoring.

Facturen die via factoring verlopen worden:

  • Binnen 24 uur betaald.
  • Verzekerd tegen het risico op faillissement.
  • Voorzien van het debiteurenbeheer.

Meer weten over factoring? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende factoring offerte op.