De financiële spagaat van Freelancers (en tips om deze te voorkomen)

01 december 2014

Een betalingstermijn kan ervoor zorgen dat u, als zzp’er, in een financiële spagaat wordt gedreven. Als een factuur dan ook nog eens te laat wordt betaald kan deze spagaat een pijnlijke situatie veroorzaken. 

Bedrijven in Nederland nemen gemiddeld 40 tot 45 dagen de tijd om een factuur te betalen. Dit terwijl de meeste bedrijven een betaaltermijn van 30 dagen hanteren. Voor veel ondernemers betekent dit dat ze te lang op hun geld moeten wachten, dit wordt o.a. onderstreept door de ZZP Barometer van oktober 2013 waaruit blijkt dat meer dan 60% van alle zzp’ ers wel eens te laat betaald wordt. Vooral grotere bedrijven hebben een uitgekiende cashflow strategie en betalen vaak pas na 60 dagen.

Als zzp’er mist u dan de onderhandelingskracht om te eisen dat de betalingstermijn wordt teruggebracht naar een, voor u, acceptabel aantal dagen. In zo’n geval is het kiezen of delen, u accepteert de betaaltermijn of u zoekt een andere opdracht.

Een mooie opdracht bij een groot bedrijf kan ondernemers in een “financiële spagaat” drijven. De opdrachtgever hanteert een betalingstermijn van 45 dagen terwijl toeleveranciers binnen 30 dagen betaald willen worden. Deze toeleveranciers moeten in dat geval uit eigen zak worden voorgefinancierd waardoor alle ruimte om te investeren in nieuwe projecten wegvalt of waardoor er niet genoeg geld is om nog salaris uit te keren. Ondanks de mooie opdracht kan deze “spagaat” een stress situatie opleveren.

Tips om te zorgen dat een factuur binnen de betalingstermijn wordt betaald

Natuurlijk zijn er verschillende opties en tips om deze stresssituatie te voorkomen. Om er een paar te noemen:

  • Maak gebruik van nette, overzichtelijke facturen met daarop alle benodigde informatie. Informeer op voorhand bij de opdrachtgever of deze nog specifieke factuureisen heeft zoals een PO-nummer of contractnummer
  • Onderbouw de factuur met een opdrachtenbon of akkoord van de opdrachtgever
  • Overweeg het aanbieden van leverancierskorting als de factuur wordt betaald op het moment dat jij dat wilt
  • Maak gebruik van de diensten van een factoringbedrijf om facturen, ongeachte de betaaltermijn van de opdrachtgever, direct uitbetaald te krijgen.

Gelukkig zijn bovenstaande tips zeker niet altijd nodig. Veel bedrijven betalen facturen binnen de betalingstermijn uit en hebben zelfs een policy om zzp’ ers zo snel mogelijk uit te betalen. Voor de keren dat dit niet het geval is, is mijn belangrijkste tip om vooraf te anticiperen zodat een spagaat kan worden voorkomen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden bij het overbruggen van uw betalingstermijn? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Op www.freelancefactoring.com vindt u meer informatie over de dienstverlening en kunt u vrijblijvend een offerte opvragen. Liever telefonisch contact? Dan kunt u ons bereiken op 010-2262185, wij staan u graag te woord!

Contact Offerte aanvragen