Ben jij op zoek naar een zakelijke lening? Zonder dat je hiervoor jaarcijfers hoeft aan te tonen? Dat kan! Tijdens je zoektocht naar een zakelijke lening zonder jaarcijfers kom je er vaak achter dat de traditionele vormen van financiering, zoals een bank niet verder helpen. Maar heb je al eens naar alternatieve vormen van financiering gekeken? Door de andere voorwaarden kan een alternatieve vorm van financiering weleens een uitkomst bieden.

Hoe werkt zakelijk lenen zonder jaarcijfers?

Doordat het financieringslandschap anno 2024 een diversiteit heeft aan verschillende soorten financiering zijn er ook veel verschillende voorwaarden op de markt te vinden. Zo is er bijvoorbeeld factoring waar op basis van de directe betaling van facturen een financiering gevormd wordt. Bij factoring zijn de jaarcijfers van de eigen onderneming eigenlijk niet zo belangrijk, maar de kredietwaardigheid van degene die de facturen uiteindelijk betaalt des te meer. 

Eisen van verstrekkers

Begrijpelijk is, als er geen jaarcijfers nodig zijn, dan zijn er andere voorwaarden van toepassing. Zoals in het voorbeeld hierboven is de kredietwaardigheid van je klanten belangrijk bij het gebruik van factoring. Ook zie je tegenwoordig veel terug dat financiers toegang vragen tot jouw zakelijke banktransacties door bijvoorbeeld PSD2 of het delen van MT940 bestanden. 

Traditionele financiering

Bij een traditionele vorm van financiering wordt er naar veel zekerheden gevraagd. Denk hierbij aan:

  •  Jaarcijfers
  • Een minimale omzeteis
  • Uitgebreide rapportages zoals een bedrijfsplan

Als startende ondernemer kan je niet altijd aan deze vereisten voldoen. Simpelweg, omdat je bedrijf nog niet lang genoeg bestaat om jaarcijfers te vormen. Toch heb je wel de middelen nodig om de start van je onderneming te financieren.

Alternatieve financiering

Er zijn veel verschillende vormen van alternatieve financiering te vinden. Ieder heeft zijn eigen voorwaarden. Dat wil zeggen dat niet iedere vorm van alternatieve financiering je van dienst kan zijn, op het moment dat je geen jaarcijfers tot je beschikking hebt.

Factoring

Factoring is een alternatieve financiering waarbij niet altijd jaarcijfers aangeleverd hoeven te worden. In de regel heb je twee verschillende vormen van factoring, namelijk traditionele factoring en American factoring.

Traditionele factoring

Traditionele factoring is een vorm van factoring waarbij de gehele omzet van een bedrijf wordt voorgefinancierd door een factoringbedrijf. Je begrijpt dat hiervoor zekerheden nodig zijn. Bij traditionele factoring kun je erop rekenen dat er jaarcijfers opgevraagd worden.

American Factoring

Bij American factoring bepaal je als klant zelf welke factuur of facturen je laat voorfinancieren door het factoringbedrijf. De voorwaarden zijn flexibeler dan bij traditionele factoring. Bij American factoring is de kredietwaardigheid van je debiteur bijvoorbeeld belangrijk dan jouw eigen kredietwaardigheid. Het is immers de debiteuren die het factoringbedrijf uiteindelijk betaald. Dit betekent dat je in veel gevallen voor American factoring geen jaarcijfers hoeft aan te leveren.

Factoring bij FreelanceFactoring

FreelanceFactoring biedt American factoring aan en kan in de regel een financiering aanbieden zonder hiervoor inzicht te hebben in de jaarcijfers van je onderneming. Dit maakt deze vorm van financiering ook erg geschikt voor startende ondernemers.

Ben jij benieuwd of FreelanceFactoring je verder kan helpen? Of heb je een vraag over de dienstverlening? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Neem contact op Vraag een vrijblijvende offerte aan