Wat is cashflow?

Cashflow is een term die je in de zakelijke wereld veel hoort. Cashflow is simpel gezegd het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van een bepaalde periode. Bij een positieve cashflow komt er logischerwijs meer geld binnen dan dat er uitgegeven wordt en bij een negatieve cashflow is dit juist omgekeerd. De cashflow, ook kasstroom of geldstroom genoemd, is een essentieel onderdeel van je organisatie.

Wat is het verschil tussen een positieve en een negatieve cashflow?

Een positieve cashflow betekent dat een bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, terwijl een negatieve cashflow aangeeft dat een bedrijf dit niet kan. Een negatieve cashflow kan binnen een korte termijn veel problemen veroorzaken. Hierdoor is het belangrijk inzicht te hebben in je cashflow.

Het verschil tussen een positieve en negatieve cashflow uitgelegd

Het gevolg van een negatieve cashflow

Een bedrijf dat een langere periode geen winst draait zit niet direct in de financiële problemen, maar een bedrijf dat voor een korte tijd een negatieve cashflow heeft zit dit wel. Een negatieve cashflow betekent dat een bedrijf niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Ondanks dat dit een negatieve lading heeft is dit voor veel bedrijven wel normaal. Dit komt doordat veel bedrijven te maken hebben met betalingstermijnen van hun klanten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je in Q1 een mooi project hebt binnengehaald waar je veel kosten voor hebt moeten maken, maar dat de factuur pas in Q2 betaald wordt. Dit betekent dat je in Q1 een negatieve cashflow hebt. Je maakt dit in Q2 weer goed, dus in dit geval is er geen reden tot zorgen.Wanneer een negatieve cashflow aan blijft houden kan dit voor problemen zorgen.

Hoge kosten

In het voorbeeld van de negatieve cashflow zie je terug dat veel ondernemers te maken hebben met een periode waarin ze veel kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de start van een nieuw project of het maken van een nieuwe investering. In dit geval zie je terug dat de cashflow negatief uitkomt, maar hoe financiert een ondernemer dit gat?

Cashflow berekenen

Je hebt een positieve cashflow als je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven en je kunt dit op twee manieren berekenen:

  1. Cashflow = inkomende geldstroom minus uitgaande geldstroom (directe methode)
  2. Cashflow = winst + afschrijvingskosten (indirecte methode)

Voorbeeld cashflow berekenen

Een ondernemer ontvangt in de maand mei 10.000 euro. De kosten zijn in deze maand 3500 euro. Als we de cashflow berekenen van de maand mei heeft de ondernemer een positieve cashflow van 6500 euro.

Tips voor een betere cashflow

Er zijn een paar tips waardoor je een betere cashflow voor je bedrijf creëert. Wij delen ze met je:

  • Tip 1 – Maak het klanten makkelijk om je factuur te betalen
    Maak gebruik van de technologie en maak gebruik van een Ideal link, Tikkie of een online betaalverzoek. Ook het aanbieden van meerdere betalingsopties helpt om je klanten makkelijker te laten betalen.
  • Tip 2 – Zorg voor een strak debiteurenbeheer
    Iedere dag dat jij later start met het debiteurenbeheer is een dag dat jij later betaald wordt, zonde! Zorg er dus voor dat je goed monitort wanneer een factuur betaald moet worden en onderneem direct actie als dit niet is gebeurd.
  • Tip 3- Betaal je eigen rekeningen zo laat mogelijk
    Zolang je het geld in kas houdt is dit positiever voor je cashflow. Let er wel op dat je niet te laat betaalt waardoor je boetes ontvangt.

Factoring biedt de uitkomst!

De grootste tip die wij geven is – maak gebruik van factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald. Dit betekent dat je direct beschikking hebt over je geld wat bijdraagt aan een positieve cashflow. Hierdoor laat je jouw onderneming doorgroeien en maak je direct de investeringen die hiervoor nodig zijn.

Factoring bij FreelanceFactoring

FreelanceFactoring biedt naast het ontvangen van direct je geld meer voordelen. Zo nemen wij het debiteurenbeheer over en verzekeren we het risico op faillissement. Hierdoor onderneem jij zorgeloos én beschik jij direct over geld wat bijdraagt aan een positieve cashflow.

factoring zzp

De voordelen van FreelanceFactoring

  • Binnen 24 uur je factuur uitbetaald
  • Geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer
  • Verzekerd tegen het risico op faillissement
  • Contracten altijd opzegbaar, waardoor je factoring kan uitproberen met één factuur

Heb je vragen of wil je een offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op.

Contact Offerte aanvragen