Cashflow is een term die je in de zakelijke wereld veel hoort. Een positieve cashflow in belangrijk, maar wat is cashflow eigenlijk? Wat houdt het in en hoe bereken je de cashflow?

Wat is cashflow?

Cashflow is simpel gezegd het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van een bepaalde periode. Bij een positieve cashflow komt er logischerwijs meer geld binnen dan dat er uitgegeven wordt en bij een negatieve cashflow is dit juist omgekeerd. De cashflow, ook kasstroom of geldstroom genoemd, is een essentieel onderdeel van je organisatie.

Hoe bereken je de cashflow?

Om de cashflow te berekenen is het belangrijk om inzicht te hebben in alle geldstromen van je organisatie. Zodra je alle geldstromen in kaart hebt bereken je de cashflow als volgt:

Inkomende geldstromen minus uitgaande geldstromen 

Een andere mogelijkheid is:

Nettowinst na belasting plus de afschrijvingen

Voorbeeld cashflow berekenen

Een ondernemer ontvangt in de maand mei 10.000 euro. De kosten zijn in deze maand 3500 euro. Als we de cashflow berekenen van de maand mei heeft de ondernemer een positieve cashflow van 6500 euro.

Positieve cashflow

In het voorbeeld hierboven zie je een positieve cashflow terug. Dit is goed voor je bedrijf, want er komt dus meer geld je onderneming binnen dan dat er uit gaat. Een positieve cashflow is belangrijk om je onderneming verder te laten groeien. Bij het aanvragen van een lening zie je bijvoorbeeld vaak terug dat er gekeken wordt naar de status van je cashflow.

Negatieve cashflow

Bij een negatieve cashflow gaat er meer geld uit dan er binnenkomt. Ondanks dat dit een negatieve lading heeft is dit voor veel bedrijven wel normaal. Dit komt doordat veel bedrijven te maken hebben met betalingstermijnen van hun klanten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je in Q1 een mooi project hebt binnengehaald waar je veel kosten voor hebt moeten maken, maar dat de factuur pas in Q2 betaald wordt. Dit betekent dat je in Q1 een negatieve cashflow hebt. Je maakt dit in Q2 weer goed, dus in dit geval is er geen reden tot zorgen.Wanneer een negatieve cashflow aan blijft houden kan dit voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk dat je alle mogelijkheden om je cashflow te verbeteren in zicht houdt. Bekijk hier wat tips om je cashflow te verbeteren.

Hoge kosten

In het voorbeeld van de negatieve cashflow zie je terug dat veel ondernemers te maken hebben met een periode waarin ze veel kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de start van een nieuw project of het maken van een nieuwe investering. In dit geval zie je terug dat de cashflow negatief uitkomt, maar hoe financiert een ondernemer dit gat?

FreelanceFactoring

Je kan een buffer opbouwen voor deze investeringen, maar niet iedere ondernemer heeft hier de mogelijkheid voor. In dat geval kan factoring een oplossing bieden. Door gebruik te maken van factoring worden je facturen binnen 24 uur uitbetaald. Dit betekent in het geval van het voorbeeld van de negatieve cashflow dat de liquiditeit niet in Q2 binnenkomt, maar in Q1. Hierdoor heb je als ondernemer direct het geld en kan je de kosten dekken.

De voordelen van FreelanceFactoring

  • Binnen 24 uur je factuur uitbetaald
  • Geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer
  • Verzekerd tegen het risico op faillissement
  • Contracten altijd opzegbaar, waardoor je factoring kan uitproberen met één factuur

Heb je vragen of wil je een offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op.

Contact Offerte aanvragen