Een andere benaming voor debiteurenverzekering is kredietverzekering. Beiden termen hoor je regelmatig terug in de ondernemerswereld. Het is een verzekering voor een risico die iedere ondernemer, welke facturen uitstuurt, loopt. Namelijk het risico op onbetaalde facturen.

Wat is een debiteurenverzekering?

Met een debiteurenverzekering verzeker je schade die voortkomt uit debiteuren die hun facturen niet betalen. Het risico dat facturen niet betaald worden is een onderdeel van het ondernemersrisico, maar lang niet iedere ondernemer is zich bewust van de gevolgen hiervan. Een enkele, onbetaalde factuur is in sommige gevallen nog te overzien, maar wat als een debiteur niet meer betaalt waar je meerdere facturen hebt openstaan?

Wat verzeker je met een debiteurenverzekering

Met een debiteurenverzekering verzeker je facturen. Dit gebeurt vaak op basis van de opdrachtgever die de factuur uiteindelijk gaat betalen. Een verzekering biedt dan een zogenaamd limiet op de opdrachtgever. Deze limiet geeft het maximale bedrag weer wat je aan facturen kan laten verzekeren.

Wat kost een debiteurenverzekering?

De kosten voor een debiteurenverzekering zijn divers en hangen af van jouw criteria. Factoren die invloed hebben op de prijs zijn bijvoorbeeld het bedrag wat je aan facturen wilt laten verzekeren, de betalingstermijn van de facturen en de kredietwaardigheid van de opdrachtgever.

Hoe verlaag ik het debiteurenrisico?

Er zijn een aantal zaken die je zelf in de hand hebt om het debiteurenrisico zo laag mogelijk te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een kredietwaardigheidscheck, voordat je zaken gaat doen met een nieuwe debiteur. Je bekijkt dan de financiële situatie van deze debiteur en op die manier kan je inschatten of de debiteur in staat is om jouw facturen straks te betalen.

Daarnaast is het bijhouden van een goed debiteurenbeheer essentieel om je debiteurenrisico zo laag mogelijk te houden. Het is hierbij belangrijk dat je tijdig start met het debiteurenbeheer en dit strak opvolgt.

Alternatieven voor het verlagen van mijn debiteurenrisico

Wil je het debiteurenrisico verlagen, maar wil je hier geen verzekering voor afsluiten dan is er nog een mogelijkheid, namelijk factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald. Echter is een bijkomend voordeel dat sommige factoringbedrijven er automatisch een debiteurenverzekering bij leveren.

Kies je voor een debiteurenverzekering of voor factoring?

Bij een debiteurenverzekering worden enkel de facturen verzekerd. Door gebruik te maken van factoring worden niet alleen je facturen verzekerd, maar ook direct uitbetaald. Dit geeft je het grote voordeel dat je geld niet vast zit in een betalingstermijn, maar dat je dit direct tot je beschikking hebt.

Factoring bij FreelanceFactoring

Door gebruik te maken van factoring bij FreelanceFactoring zijn jouw facturen niet alleen voorzien van een debiteurenverzekering, maar worden deze ook binnen 24 uur uitbetaald. Dit betekent dat je niet meer hoeft te wachten op de betalingstermijn van je debiteuren! Daarnaast neemt FreelanceFactoring ook het debiteurenbeheer over.

factoring zzp

 

Probeer ons uit met één factuur!